Aa

Aa

Србија ће бити препозната као држава квалификоване и квалитетне радне снаге

Србија ће бити препозната као држава квалификоване и квалитетне радне снаге

Читај ми

Државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Бојана Станић гостујући на РТС-у говорила је о формирање експертског тима чији је циљ да спречавање одлива мозгова, односно о усвајању Закона о усељавању у Немачкој, који олакшава долазак и запошљавање грађана других држава, па и оних ван Европске уније.

 

Према њеним речима, експертски тим треба да се формира 14. јануара, а Министарство ће послати свим надлежним институцијама, почев од Српске академије наука и уметности да делегира своје чланове који би сачињавали тај експертски тим. Тим ће чинити и представници Министарства привреде, Министарства финансија, Министарства просвете, Министарства омладине и спорта, Београдски универзитет, Економски факултет, потом Унија послодаваца, Привредна комора Србије, репрезентативни синдикати.

 

„Заиста очекујемо еминентне људе који ће одлучити шта је то најбољи начин да привучемо и задржимо наше држављане овде у Србији. Ми имамо три циља, првенствено циљ да задржимо стручни кадар овде у нашој земљи. Други циљ је да оне који су већ отишли вратимо у земљу, значи, да је кључно да се врате у своју земљу, и трећи циљ да привучемо и стране стручњаке и да кажемо да је тржиште Србије, у ствари, тржиште са квалитетном и добром радном снагом“, рекла је Станић.

 

Како каже, циљ Владе Србије је да наша земља не буде препозната као тржиште јефтине радне снаге, већ квалификоване и квалитетне радне снаге и управо због тога формиран је стручни тим који ће дати најбоље инпуте шта Србија треба да урадим да би задржала људе који су квалитетна радна снага.

 

„На Влади се усваја Национални акциони план запошљавања на предлог Министарства рада, запошљавања, борачких и социјалних питања и тај Акциони план предвиђа мере активне политике запошљавања за 2019. годину коју спроводи Национална служба запошљавања. Оно што је битно, јесте да тај сам Акциони план запошљавања садржи неке нове мере које нису ранијих година садржане. Пре свега, усмерили смо се управо ка тим младим људима са високим просеком на четворогодишњем студирању, значи, морају имати преко 8.5 и обезбеђујемо им посао овде. И то је јако добро“, рекла је Станић.

 

Оно што је битно, како наводи, овај експертски тим даће анализу на основу које ће се радити и на стратегији и Акционом плану за привлачење оних људи, оног стручног кадра који је отишао из наше земље.

 

На питање колико људи је отишло из Србије на рад у иностранство, Станић је истакла да постоје једино подаци о онима који су отишли преко Националне службе, или преко 112 агенција које се баве пословима запошљавања у Републици Србији. У овом тренутку, како наводи, постоји податак да је у првих шест месеци преко Националне службе и агенција отишло око 3.035 лица, а комплетан податак биће 31. 12.  

 

„Људи одлазе у иностранство организовано преко друштвених мрежа, што просто не саветујемо, јер онда не можемо да им гарантујемо исти ниво права који имају држављани Србије који су отишли на легалан начин преко агенције. Ми не можемо да спречимо људе да одлазе у иностранство. Оно што је наш циљ, јесте да заиста, ако већ одлазе у иностранство, да ми потпишемо споразуме са односним земљама и да им обезбедимо исти ниво знања које имају држављани тих држава у које они одлазе“, наводи Станић.

 

Она је посебно истакла да је у овом тренутку стопа незапослености 11,3 и да тако ниска није била у задњих десет година.

 

„Морам да кажем да смо заиста, све што смо радили, у ствари, допринели томе да стопа незапослености буде нижа, и ми се надамо да ће тај тренд бити настављен. Ове године отворено је 47.000 нових радних места, а отвараћемо их још.