Сећање на српске и француске војнике и официре страдале у Србији у Првом светском рату

Сећање на српске и француске војнике и официре страдале у Србији   у  Првом светском рату

Сећање на српске и француске војнике и официре страдале у Србији у Првом светском рату

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор положиће венце и одати почаст палим француским и мароканским војницима и официрима у Првом светском рату, као и Тимочанима палим у Балканским и Првом светском рату у Зајечару. 

 

Церемонија полагања венаца и одавања почасти  ће бити одржана 19. октобра 2022. године у 11 часова у оквиру комплекса Француског војног гробља у Зајечару и  у 11.45 часова код Споменика палим Тимочанима у Балканским и Првом светском рату, који се налази у центру  града.

 

Венце ће положити и представници Министарства одбране и Војске Србије, Амбасаде Републике Француске и Амбасаде Краљевине Марока у Републици Србији, Града Зајечара и борачких и удружења грађана опредељених за очување традиција ослободилачких ратова Србије.

 

Организатор државне церемоније је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција у сарадњи са градом Зајечаром.

 

 

Споменик Тимочанима страдалим током Првог светског рата у Зајечару сведочи о пострадалима током завршних војних операција за ослобођење земље 1918. године, када су припадници српске војске, заједно са својим француским савезницима, водили тешке борбе против аустро-угарских, немачких и бугарских трупа.

 

Комплекс Француског војног гробља у Зајечару представља, после Француског војног гробља у Београду, други по величини и значају француски војни меморијал на територији Србије.