Aa

Aa

Сарадња Србије и Финске по питању социјалних карата

Сарадња Србије и Финске по питању социјалних карата

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Нерић боравио је у званичној посети Републици Финској, где је разговарао са сталном секретарком у Министарству за социјална питања и здравље Паивом Силанауком.

Нерић је својој саговорници предочио да ресорно министарство настоји да у оквиру свог делокруга рада унапреди сарадњу са другим државама у циљу успостављања високог стандарда у систему функционисања и да сарадњу са Републиком Финском види на пољу социјалне политике.

Секретарка Силанауке истакла је предности финског социјалног система са нагласком на управљању базом података и ту препознала могућност за размену искустава са Републиком Србијом, имајући у виду да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања има у плану увођење система социјалних карата. Паиви Силанаука навела је да, у тој земљи, у реформи социјалне заштите учествују министарства здравља и социјалних питања, финансија, привреде и запошљавања, образовања и културе, што показује да држава велику пажњу придаје социјалној сигурности својих грађана. На крају разговора закључила је да су мере социјалне заштите у нашој земљи у складу са савременим тенденцијама и европским програмима.

Државни секретар Ненад Нерић током посете Финској састао се и са националном помиритељком Мином Хеле и директорком Националног института за здравље и социјалну добробит Финске.