Представљен нови сајт Канцеларије за ИТ и Е - управу прилагођен особама са инвалидитетом

Представљен нови сајт Канцеларије за ИТ и Е - управу прилагођен особама са инвалидитетом

Читај ми

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, у Дому за одрасла инвалидна лица представљен је нови сајт Канцеларије за информационе технологије и електронску управу који, с обзиром на намеру да буде доступан свим грађанима Србије, има и функцију читања садржаја (text-to-speech) намењену слепим и слабовидим особама.

 

Овом приликом презентован је и посебан софтвер, који је развила домаћа стартап компанија „Computer Eye Control“, који омогућава особама са инвалидитетом управљање рачунаром искључиво погледом.

 

В.д. помоћника министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић честитала је Међународни дан особа са инвалидитетом и поручила да је поносна што је нови софтвер, који ће особама са инвалидитетом много помоћи, представљен баш на данашњи дан.

 

„Трајно опредељење Владе Србије и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања јесте пуна равноправност свих наших грађана. Овај нови софтвер показају да смо као друштво и држава иновативни и да мислимо на све оне који живе у нашој земљи. Влада Србије и министар Зоран Ђорђевић улажу велике напоре да положај особа са инвалидитетом у друштву буде све бољи и надам се да ће резултати, за које се активно залажемо свакодневно, бити још бољи у наредној години“, рекла је Барошевић.

 

Она је подсетила да је Министарство покренуло кампању „Ј=ДНАКИ“, са циљем развијања свести у друштву да су сви грађани Србије једнаки. Истакла је и да је на Међународни дан особа са инвалидитетом, на иницијативу Министарства, први пут пуштена у промет и поштанска марка и пригодна ковертa.

 

„Слоган „Ј=ДНАКИ“ интегрисан је у мотив марке, чиме је пружена подршка особама са инвалидитетом и којом желимо да им пошаљемо јасну поруку да су у Републици Србији једнаки“, рекла је Барошевић.

 

В.д помоћника министра присутнима је поклонила посебно осмишљене значке у оквиру кампање, које објашњавају све активности Министарства и симболизују заједнички рад у стварању друштва у ком су сви грађани једнаки.

 

Директор Дома за одрасла инвалидна лица Микица Будимировић рекао је да му је изузетна част што ће баш један број корисника ове установе добити лап топове који препознају покрете зеница и истакао да ће то свима помоћи да лакше користе рачунар.

 

Представљању новог софтвера присуствоали су и директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу доц. др Михаило Јовановић, професор са Факултета Техничких наука у Новом Саду Миодраг Ивковић, а коришћење сајта презентовала је Дејана Бачко, државна првакиња у паратеквондоу и вицешампионка Европе, девојка рођена без руку која слика ногама и устима.

 

Представљени сајт, као и сајт Владе Србије, налази се у служби грађана и има посебне странице и функционалности намењене привреди и јавној управи.