Помоћница министра Биљана Барошевић на обележавању Светског дана особа са повредом кичмене мождине

Читај ми

В.д. помоћника министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић присуствовала је обележавању Светског дана особа са повредом кичмене мождине које реализацијом активности у оквиру пројекта „Један дан у мојим ципелама“  организује Савез параплегичара и квадриплегичара Србије .

 

Помоћница Биљана Барошевић истакла је да је овај дан прилика да се подсетимо колики је значај мисије Савеза као и да ће ресорно министарсво наставити да пружа пуну подршку за  стварање једнаких могућности за особе са повредом кичмене мождине и њихово укључивање у живот заједнице.

 

„Инклузија особа са инвалидитетом, односно укључивање у све сфере друштвеног и социјалног живота као и уклањање предрасуда о ОСИ је оно за шта се залаже Министарство. Овакве дане је битно обележити како би упознали и подигли свест јавности и медија о повредама кичмене мождине и инвалидности изазване повредом где превенција има посебан значај“, рекла је Биљана Барошевић и додала да је приступачност један од предуслова за видљивост ОСИ и њихову пуну прикљученост.

 

Биљана Барошевић навела је да је на Стално отвореном конкурсу у 2018. години подржан пројекат Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије „Један дан у мојим ципелама“, и додала да ће Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања наставити да подржава рад Савеза и локалних удружења која се налазе у његовом саставу.

 

Обележавању Светског дана особа са повредом кичмене мождине који је Међународна организација особа са повредом кичмене мождине установила 05. септембра 2015. године, Савез параплегичара и квадриплегичара Србије придужио се 2017. године, а ове године је обележен на платоу хотела „Хајат“ где су чланови непосредним контактом показали грађанима да су особе са повредом кичнеме мождине равноправни грађани нашег друштва. Преко 40 људи у колицима и наши параолимпијци пружили су пролазницима информације о лицима која су оболела од повреде кичмене моздине и поделили им поклоне. На платну је приказан рад Савеза кроз видео садржаје.