Одржана конференцијa „Покретање процеса израде Стратегије социјалне заштите у Републици Србији“

Одржана конференцијa „Покретање процеса израде Стратегије социјалне заштите у Републици Србији“

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Нерић отворио је конференцију „Покретање процеса израде Стратегије социјалне заштите у Републици Србији“, која је почетак јавне и стручне расправе о будућим циљевима и приоритетима у области социјалне заштите.

 

„Задовољство ми је да смо данас, сви овде окупљени, спремни да заједно отпочнемо креирање нове етапе развоја система социјалне заштите у нашој земљи. Овај процес подразумева и усклађивање националног нормативног оквира са међународним и европским документима и законима који из њих произилазе. У тим оквирима треба да се развија модеран, ефикасан и флексибилан систем социјалне заштите, који ће бити спреман да пружи адекватан и благовремен одговор на потребе грађана. Данас не полазимо од почетка – имамо резултате на које можемо да се ослонимо и радимо како бисмо осигурали одрживост и стално пратили и унапређивали степен развијености, као и квалитет”, изјавио је државни секретар Нерић.

 

Конференција је одржана са циљем да се представи почетак процеса израде Стратегије социјалне заштите у Републици Србији за период 2019 – 2025. Такође, презентована је и помоћ Европске уније у креирању Стратегије, као и додељени грантови за имплементацију 30 пројекта на локалном нивоу из области  образовања и пружања социјалних услуга у вредности од 5,5 милиона евра.

 

На конференцији су, поред министарства за рад,запошљавање,борачка и социјална питања  учествовали представници релевантних државних институција, јавних институција, међународних организација и организација цивилног друштва које се баве пружањем социјалних услуга и унапређењем сектора социјалне заштите у Републици Србији.

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања координира процесом припреме Стратегије уз финансијску подршку Европске уније и техничку подршку NIRAS конзорцијума.