Обележена 98. годишњице смрти Гаврила Принципа

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

Обележена 98. годишњице смрти Гаврила Принципа

Читај ми

Поводом обележавања 98. годишњице смрти Гаврила Принципа, државна церемонија полагања венаца и одавања државних почасти одржана је данас у градској тврђави у Терезину (Чешка Република), где је Гаврило Принцип, као затвореник, преминуо 28. априла 1918. године.


У склопу обележавања стогодишњице Првог светског рата, данас је крај маузолеја са спомен костурницом у Јиндриховицама одржана и државна церемонија полагања венаца и одавања државних почасти српским ратним заробљеницима преминулим у логору Јиндриховци.
Организатор комеморативних свечаности је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, у сарадњи са амбасадом Републике Србије у Чешкој Републици, Министарством унутрашњих послова и Министарством унутрашњих послова Републике Српске. Венце је на спомен обележја у име Владе Републике Србије положио представник Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Током Првог светског рата територија данашње Чешке Републике била је место интернирања српских ратних заробљеника и политичких затвореника из читаве тадашње Аустро-Угарске. Из тог разлога је и основан заробљенички логор поред места Јиндриховице, недалеко од Карлових Вари. У нечовечним условима, мучени глађу, жеђу и принудним радом, од последица разних заразних болести умрло је 7.100 српских војника који су као ратни заробљеници били интернирани у овај логор.
У Чешку је депортован и Гаврило Принцип, као један од осуђених за учешће у атентату на надвојводу Франца Фердинанда 28. јуна 1914. године. Умро је у затвору у тврђави града Терезина пред сам крај Првог светског рата, 28. априла 1918. године, од последица туберкулозе костију. Три године након смрти посмртни остаци Гаврила Принципа пребачени су из тадашње Чехословачке у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца и сахрањени у Сарајеву.