Обележена 213. годишњица боја на Иванковцу

Обележена 213. годишњица боја на Иванковцу

Читај ми
Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић предводио је државну церемонију којом је обележена 213. годишњица боја на Иванковцу. Церемонија је одржана 18. августа 2018. године у 11 часова на локалитету "Шанчеви на Иванковцу" код Ћуприје.
 
 
Организатор државне церемоније је Владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.
Код Споменика Миленку Стојковићу на Иванковцу су положени ловорови венци и одате државне и војне почасти. Венце су такође положили представници Министарства одбране и Војске Србије, Општине Ћуприја, као и невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.
После церемоније одавања почасти изведен је пригодан културно уметнички програм.
 
 
 
Бој на Иванковцу, који се одиграо 18. августа 1805. године, представља једну од најзначајнијих и највећих победа Карађорђевих устаника, предвођених Миленком Стојковићем у читавом раздобљу Првог српског устанка. То је истовремено и блистав пример тактички добро осмишљене и остварене војне операције.
Остваривши победу у знаменитом боју на Иванковцу српски устаници пружили су пример безмерне храбрости и патриотизма који је остао уткан у колективну свест нације током читава два наредна столећа.