OБЕЛЕЖЕНА 212. ГОДИШЊИЦА ОД БОЈА НА ДЕЛИГРАДУ

Читај ми

Државни секретар Mинистарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић предводио је државну церемонију поводом обележавања 212. годишњице од  боја на Делиграду у спомен-храму светог архангела Михаила са костурницом на Делиграду код Алексинца.

 

Поред државног секретара венце су положили и одали почаст и представници Министарства одбране и Војске Србије, Општине Алексинац као и представници бројних удружења и грађана опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

Делиград, место на десној обали Јужне Мораве близу Алексинца, ушао је у историју по чувеној одбрани утврђених редута. Устаници су утврдили систем шанчева од неколико километара – положаја који су затварали правац Ниш–Београд. Ови положаји били су поседнути српским устаницима јачине неколико хиљада људи. Средином 1806. године Отоманско Царство кренуло је у велику офанизиву против устаничке војске. Под командом Ибрахим-паше, око 6000 Турака 16. јуна 1806. године избило је пред бедеме делиградских положаја које су бранили устаници под командом Петра Добрњца, јачине око 5000 људи. Борбе су вођене неколико недеља. Посада се херојски бранила. Пошто је победио Турке код Мишара, Карађорђе је брзо пребацио снаге на фронт код Делиграда, упутио одред војске под командом Станоја Главаша у позадину и 4. септембра разбио отоманске снаге, одбацивши их ка Нишу.