Обележена 101. годишњица од Топличког устанка

Обележена 101. годишњица од Топличког устанка

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Негован Станковић предводио је државну церемонију поводом обележавања 101. годишњице од избијања Топличког устанка.

 

Церемонија полагања венаца одржана је код споменика Топличанима палим у ратовима 1912–1918 и жртвама Народног устанка 1917. године. Присутним грађанима поред државног секретара Негована Станковић обратио се и председник општине Прокупље Александар Симоновић.

 

Поред државног секретара Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања венце су положили и одали почаст представници Министарства одбране и Војске Србије, начелник Топличког управног округа, председник општине Прокупље, као и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.

 

                                                              

Устанак који је крајем фебруара и почетком марта 1917. године захватио Топлицу, Јабланицу, а проширио се на остале делове под бугарском окупацијом, саставни је део ослободилачке борбе српског народа у Првом светском рату. Устанак је представљао природни продужетак отпора започетог у Србији од тренутка када се српска војска повукла преко Албаније и трајао је скоро све до њеног повратка у отаџбину.  Био је то једини и прави устанак у позадини фронтова иза кога су постојале елементарна организација и јасна концепција борбе за слободу.