Обележен Дан безбедности и здравља на раду "28. април"

Обележен Дан безбедности и здравља на раду "28. април"

Читај ми

Управа за безбедност и здравље на раду у сарадњи са социјалним партнерима обележила је „28. април” Дан безбедности и здрава на раду у Републици Србији доделом националних признања правним и физичким лицима.

 

Државни секретар Бојана Станић отворила је конференцију и у име министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања господина Зорана Ђорђевића. У свом обраћању истакла је да Министарство има обавезу да у сарадњи са  стручњацима стално промовише ову област како би заједнички подизали свест о значају примене превентивних мера што ће за резултат имати смањење повреда на раду и безбедније и здравије услове за запослене. У условима убрзаног економског развоја и живе привредне активности, брига о запосленима и заштита њиховог здравља и безбедности на раду је један од императива и циљева у раду Министарства због чега смо посвећени даљем развоју и успостављању светских норми у овој области.

 

В.Д. директора Управе за безбедност и здравље на раду Марина Фуртула истакла је да је Дан безбедности и здравља на раду истовремено дан среће и дан туге. Дан среће зато што имамо наш дан, Дан безбедности и здравља на раду, а дан туге зато што је ово ипак дан сећања на све смртно страдале раднике у Републици Србији и у свету. У Републици Србији у 2018. години 53 запослена изгубила су живот због повреда на раду, а од почетка 2019. године до данас 13 запослених је смртно страдало. Заједнички циљ свих нас је да водимо бригу о сваком запосленом који ће свој радни век провести у безбедној радној средини без повреда и оштећења здравља, а самим тим унапредићемо стање у области безбедности и здравља на раду на ниво најразвијенијих држава јер то дугујемо будућим генерацијама.

 

В.Д. директора Инспектората за рад Стеван Ђуровић и државни секретар др Стана Божовић уручили су признања награђеним правним и физичким лицима.

 

У категорији правних лица са више од 250 запослених Повеља „28.април”, награђени су:

  1. AD ZA VAZDUŠNI SAOBRAĆAJ AIR SERBIA AD BEOGRAD и NIS A.D. NOVI SAD - NAFTNA INDUSTRIJA SRBIJE који равноправно деле I место;
  2. PREDUZEĆE ZA PROIZVODNJU PREHRAMBENIH PROIZVODA MARBO PRODUCT DОО BEOGRAD, II место;
  3. TIGAR TYRES D.O.O. PIROT, III место.

 

У категорији правних лица до 250 запослених Повеља „28.април”, награђени су:

  1. METALAC PRINT DOO GORNJI MILANOVAC и BIOSPRINGER RS D.O.O. SENTA равноправно дело I место;
  2. LUNA DOO POŽAREVAC, II место;
  3. PATENT CO.DOO MIŠIĆEVO, III место.

 

Плакета „28 април” додељена је:

  1. Анастазија Берењи,
  2. Бранко Радоњић (постхумно).

Похвалнице „28 април” додељена је:

  1. Данијела Илић,
  2. Мирослав Пузовић.