Обележавање годишњице страдања цивила и војника у логору Велики Међер у Словачкој Републици

Обележавање годишњице страдања цивила и војника у логору Велики Међер у Словачкој Републици

Обележавање годишњице страдања цивила и војника у логору Велики Међер у Словачкој Републици

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић предводиће 26. и 27. октобра 2019. године у 11.00 часова церемоније полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања годишњице страдања цивила и војника у Логору Велики Међер у Словачкој Републици. Планирано је да 26. октобра 2019. године у 11 часова буде одржана церемонија полагања венаца и одавања почасти  на војном гробљу у месту Петржалка где је сахрањено 51 лице са подручја бивше Југославије страдало у периоду између 1916. и 1918. године. 

 

Сутрадан 27. октобра 2019. године у 11 часова биће одржана церемонија полагања венаца и одавања почасти страдалим цивилима и војницима у Логору Велики Међер. 

 

Поред државног секретара венце ће на оба места положити и одати почаст и представници Града Братиславе и Општине Петржалка, представници Општине Велики Међер у Словачкој Републици. Церемонијама ће присуствовати кадети Војне академије студенти Криминалистичко-полицијског универзитета из Београда и удружења опредељена за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

По обиму страдања наших сународника истиче се логор Велик Међер (Нађмеђер) на чијем месту се данас налази српско гробље где је сахрањено 5135 српских војника и 312 црногорских војника. Кроз логор Велики Међер прошла је 21 хиљада логораша. Формиран је први од свих логора у августу 1914. године а престао да постоји у октобру 1918. године. Војници су умирали због лоших услова у логору и од заразних болести.  Гробље је у добром техничком стању и редовно га одржава Удружење Срба у Словачкој и локална заједница. 

На војном гробљу у Петржалки сахрањено 51 лице са подручја бивше Југославије страдало у периоду између 1916. и 1918. године.

Од 2017. године у складу са одредбама Државног програма обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије годишњица страдања цивила и војника у Великом Међеру је саставни део Државног програма.