ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ГОДИШЊИЦЕ СТРАДАЊА ЦИВИЛА И ВОЈНИКА У ЛОГОРУ ВЕЛИКИ МЕЂЕР У СЛОВАЧКОЈ РЕПУБЛИЦИ

Читај ми

Братислава – Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Нерић предводиће 26. и 27. октобра 2018. године у 11.00 часова церемоније полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања годишњице страдања цивила и војника у Логору Велики Међер у Словачкој Републици. Планирано је да 26. октобра 2018. године у 11 часова буде одржана церемонија полагања венаца и одавања почасти  на војном гробљу у месту Петржалка где је сахрањено 51 лице са подручја бивше Југославије страдало у периоду између 1916. и 1918. године.

 

27. октобра 2018. године у 11 часова биће одржана церемонија полагања венаца и одавања почасти страдалим цивилима и војницима у Логору Велики Међер.

 

Поред државног секретара венце ће на оба места положити и одати почаст и представници Града Братиславе и Општине Петржалка у Словачкој Републици. Церемонијама ће присуствовати и студенти Криминалистичко-полицијске академије из Београда.

 

По обиму страдања наших сународника истиче се логор Велик Међер (Нађмеђер) на чијем месту се данас налази српско гробље где је сахрањено 5135 српских војника и 312 црногорских војника. Кроз логор Велики Међер прошла је 21 хиљада логораша. Формиран је први од свих логора у августу 1914. године а престао да постоји у октобру 1918. године. Војници су умирали због лоших услова у логору и од заразних болести.  Гробље је у добром техничком стању и редовно га одржава Удружење Срба у Словачкој и локална заједница.


 

На војном гробљу у Петржалки сахрањено 51 лице са подручја бивше Југославије страдало у периоду између 1916. и 1918. године.

 

Од 2017. године у складу са одредбама Државног програма обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије годишњица страдања цивила и војника у Великом Међеру је саставни део Државног програма.