Обележавање 99. годишњице Топличког устанка

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

Обележавање 99. годишњице Топличког устанка

Читај ми

Поводом обележавања 99 година од Топличког устанка, помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Милан Поповић, ће, 26. фебруара 2016. године у 10 часова, положити венац и одати почаст код Споменика Топличанима палим у ратовима 1912-1918. и жртвама Народног устанка 1917. године, који се налази у центру Прокупља.


Церемонији ће присуствовати и представници Министарства одбране и Војске Србије, начелник Топличког управног округа, председник општине Прокупље, представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.

Устанак који је крајем фебруара и почетком марта 1917. године захватио Топлицу, Јабланицу, а проширио се на остале делове под бугарском окупацијом, саставни је део ослободилачке борбе српског народа у Првом светском рату. Устанак је представљао природни продужетак отпора започетог у Србији од тренутка када се српска војска повукла преко Албаније и трајао је скоро све до њеног повратка у отаџбину. То је био једини и прави устанак у позадини фронтова иза кога су постојале елементарна организација и јасна концепција борбе за слободу.