Обележавањe 93. годишњице од смрти  др Рудолфа Арчибалда Рајса

Обележавањe 93. годишњице од смрти  др Рудолфа Арчибалда Рајса

Обележавањe 93. годишњице од смрти  др Рудолфа Арчибалда Рајса

Читај ми

Државна церемонија поводом обележавања 93. годишњице од смрти др Рудолфа Арчибалда Рајса, биће одржана 8. августа 2022. године у 11 часова код Споменика др Арчибалда Рајса у Топчидерском парку (у близини „Милошевог конака“).

 

Церемонији ће, поред представника Владе Републике Србије, приствовати представници Министарства одбране и Војске Србије, представници Амбасаде Швајцарске Конфедерације, Криминалистичко–полицијског универзитета, Града Београда, потомци и удружења опредељена за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.   

 

Организатор церемоније је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. 

 

Рудолф Арчибалд Рајс рођен је у даншњем Хаузаху, Баден 8. јула 1875. године, преминуо у Београду 8. августа 1929. године. Био је швајцарски форензичар, публициста, доктор хемије и професор на Универзитету у Лозани. Истакао се као криминолог радом на истраживању злочина над српским становништвом у време Првог светског рата.

На позив српске владе др Рајс је 1914. године дошао у Србију да истражује злочине аустроугарске, немачке и бугарске војске над цивилним становништвом. Написао је многе књиге и радове тим поводом.

Са српском војском прешао је у Албанију, Солунски фронт и са Моравском дивизијом умарширао у ослобођени Београд, новембра 1918. године. Заволео је српског војника-сељака и српски народ и до краја живота остао у Србији.

Сахрањен је на Топчидерском гробљу у Београду, док му је срце пренешено у урни на Кајмакчалан, где је сахрањено заједно са осталим ратницима погинулим на Солунском фронту.