Обележавање 81. годишњице од злочина на Теразијама

Обележавање 81. годишњице од злочина на Теразијама

Обележавање 81. годишњице од злочина на Теразијама

Читај ми

На београдском тргу Теразије код Споменика обешеним родољубима у среду, 17. августа у 10 часова биће обележена 81. годишњица од злочина над цивилима од стране окупационих снага, а државну церемонију полагања венаца и одавања почасти предводиће државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор.

 

Пошту ће одати и представници Министарства одбране и Војске Србије, представници Града Београда, удружења и грађани.

 

 

Период Другог светског рата обележен је не ретко масовним злочинима над цивилним становништвом. У низу трагичних догађаја који су се одиграли у тада окупираној Србији, по својим ефектима посебно се издваја злочин почињен на београдском тргу Теразије 17. августа 1941. године.

 

Тога дана, немачке окупационе власти обесиле су на стубове јавне расвете петорицу Београђана оптужених за пружање отпора.

 

У спомен на петорицу суграђана трагично страдалих 17. августа 1941. године, Град Београд је на тргу Теразије, 1983. године поставио Споменик обешеним родољубима, дело академског вајара Николе Јанковића.

 

У непосредној близини споменика је постављена спомен-плоча са епитафом који гласи: Борцима за слободу које су фашистички окупатори обесили на Теразијама 17. августа 1941. године: Јовану Јанковићу, раднику, Ратку Јевићу, земљораднику, Велимиру Јовановићу, земљораднику, Светиславу Милину, раднику, Милораду Покрајцу, ученику.