Обележавање 78. годишњице Битке на Козари

Обележавање 78. годишњице Битке на Козари

Обележавање 78. годишњице Битке на Козари

Читај ми

Приједор, Козара, Република Српска – Државни секретар министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић предводиће 04. јула 2020. године у 10.00 часова церемонију заједничког обележавања 78. годишњицe Битке на Козари,  Владе Републике Српске и Владе Републике Србије, у Националном парку  „Мраковица“ код Приједора у Републици Српској. Церемонији предходи парастос код Спомен–крста, а полагање венаца је код Централног спомен-обележја. Обележавање битке на Козари је од 2015. године саставни део Државног програма обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије.   

 

Церемонији ће присуствовати представници институција Републике Српске, амбасаде Русије у БиХ, представници градова Бања Луке, Приједора и Градишке, СУБНОР-а Србије и Републике Српске и удружења опредељена за неговање традиција.


 

У пролеће 1942. године партизани су ослободили територију реке Саве на југу до планине Козаре и Грмеча. Немачке и усташке власти су организовале офанзиву да униште покрет. Партизанска формација на Козари , Други крајишки партизански одред бројала је око 3.000 војника. Након битке , у ноћи 3. јула неке партизанске јединице пробиле су обруч , али је главна група следеће ноћи остала опкољена и убијена од стране Немаца. Преостали су одведени у концентрационе логоре махом у Јасеновац и Стару Градишку.