Обележавање 77. годишњице од ослобођења логора Маутхаузен у Републици Аустрији

Обележавање 77. годишњице од ослобођења логора Маутхаузен у Републици Аустрији

Обележавање 77. годишњице од ослобођења логора Маутхаузен у Републици Аустрији

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална Миодраг Капор предводиће церемоније обележавања 77. годишњице од ослобођења логора Маутхаузен, 15. и 16. маја 2022. године у Републици Аустрији.

 

У склопу комеморативних свечаности у Републици Аустрији планиране су следеће церемоније:

 

15. маја 2022. године од 8 часова биће одржана комеморација у некадашњем подлогору Маутхаузена, Гусену, код споменика српским жртвама на месту некадашњег крематоријума који је претворен у Меморијални комплекс, где је истакнута и застава Републике Србије.
 

Централна комеморативна свечаност биће одржана истог дана, најпре полагањем венаца од 9.30 часова код спомен-плоче Србима умрлим у логорима Маутхаузена и споменика Југословенима палим у Другом светском рату, а потом од  11 часова  интернациопналном комеморативном свечаношћу у оквиру комплекса некадашњег логора смрти у Маутхаузену, полагањем венаца и одавањем почасти код централног споменика на Апел плацу.  Обележавање почиње читањем „Маутхаузен заклетве“ на више језика, а део исте ће бити прочитан и на српском језику. 

 

Након завршетка централне церемоније, одржаће се церемонија полагања венаца и одавања почаст на савезничком војном гробљу из Првог светског рата у селу Рејнфердорф у близини Маутхаузена где је сахрањено 7.600 Срба.

 

Наредног дана, 16. маја 2022. године, планиране су церемоније полагања венаца и одавања почасти:

 

-у 8 часова у месту Ашах на српском војничком гробљу из Првог светског рата где је сахрањено 5.600 српских војника.

 

-у 9 часова делегација из Србије ће посети спомен-комплекс ,  једини отворени тунел за јавност у којем су логораши радили као и злогласни дворац Хартхајм у општини Алковен близу Линца који је био „центар за еутаназију“. У периоду од маја 1940 и децембра 1944. године у Хартхајму је убијено више од 18.000 људи.

 

-у месту Ебензе, у 11 часова, код споменика југословенским борцима и жртвама фашистичког терора убијеним у периоду 1941-1945 године у том месту, биће положени венци.

 

Поред представника овог министарства церемонијама ће присуствовати и представници Министарства одбране и Војске Србије, представници амабасаде Републике Србије у Бечу, конзул Републике Србије у Салцбургу, кадети Војне академије из Београда, студенти Криминалистичко–полицијског универзитета из Београда, представници Савеза удружења бораца народноослободилачких ратова Србије, Савеза удружења бораца Србије и Удружења логораша концентрационог логора Маутхаузен, као и представници српског расејања који живе у Аустрији.

 

 

Логор смрти Матхаузен представља једно од највећих места страдања у окупираној Европи током Другог светског рата.

 

Дана 8. августа 1938, само неколико недеља након нацистичке окупације Аустрије, затвореници из логора у Дахауу, концентрационог логора у близини Минхена, пребачени су у аустријски град Маутхаузен, у близини Линца.

 

Концентрациони логор у Матхаузену био је познат као средишњи логор за укупно 49 других логора који су се налазили на територији окупиране Аустрије. Између 8. августа 1938. и 5. маја 1945. године, око 195. 000 особа, мушкараца и жена, били су заточени у тим логорима који су представљали места ужасног страдања људи, њиховог мучења и ликвидације. .

 

Концентрациони логор у Матхаузену ослобођен је 5. маја 1945. године од стране јединица совјетске Црвене Армије.