Обележавањe 74. годишњице од пробоја Сремског фронта

Обележавањe 74. годишњице од пробоја Сремског фронта

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Нерић 12. априла 2019. године у 11 часова у оквиру Спомен-комплекса „Сремски фронт“ предводиће државну церемонију поводом обележавања 74. годишњице од пробоја Сремског фронта у Адашевцима код Шида.

 

После церемоније полагања венаца и одавања државних и војних почасти предвиђена су обраћања као и пригодан уметнички програм.

 

Церемонији ће поред представника Владе и Војске Србије, присуствовати велики број преживелих учесника ове велике битке, дипломатски представници земаља чије су трупе учествовале у борбама на Сремском фронту, представници Општине Шид као  удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.

 

Пуних стотину седамдесет пет дана, од 21. октобра 1944. до 12. априла 1945. године вођена је битка у којој је са обе стране учествовало око две стотине педесет хиљада војника. Уз јединице Југословенске Армије, учествовале су и трупе Црвене армије и Бугарске Народне Армије, као и Бригада „Италија“.

У тешким и крвавим борбама, на снегу и ветру, погинуло је око тринаест и по хиљада југословенских војника, углавном младића из Србије и Црне Горе, хиљаду сто припадника Црвене Армије, шест стотина тридесет припадника бугарске Народне Армије и стотину шездесет три Италијана из састава југословенских јединица.

На страни непријатеља, погинуло је око тридесет хиљада војника.

Важно је нагласити да је пробој Сремског фронта означио и окончање Другог светског рата на територији Републике Србије.