ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 629. ГОДИШЊИЦЕ ОД БОЈА НА КОСОВУ

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 629. ГОДИШЊИЦЕ ОД БОЈА НА КОСОВУ

Читај ми

Изасланик председника Републике Србије, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић предводиће у четвртак, 28. јуна 2018. године у 11 часова државну церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом обележаања 629. годишњице од боја на Косову, код Споменика косовским јунацима у центру Крушевца.

 

Организатор комеморативне свечаности је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије  у сарадњи са Градом Крушевцом.

 

Након церемоније полагања венаца, предвиђене су изјаве за медије.

 

    28. јун - Видовдан је државни празник који се радно обележава у спомен на Косовску битку, а на основу одредаба Закона о државним и другим празиницима у Републици Србији (``Службени гласник Републике Србије``, бр. 43/2001 и 101/2007).

Бој на Косову, који се одиграо 28. (15.) јуна 1389. године на Газиместану у колективном сећању српског народа симболизује слободу, отпор туђину, неговање патриотизма, националног бића, витештва и херојства.

Тај догађај био је прекретница у националној историји после периода успона под владарима из династије Немањић.

 

Споменик косовским јунацима представља симбол Крушевца. Споменик је дело српског вајара Ђорђа Јовановића. Откривен је 28. јуна 1904. године, у оквиру прославе стогодишњице Првог српског устанка, у присуству краља Петра Првог  Карађођевића.

На врху споменика налазе се Бошко Југовић и вила.
На источној и западној страни, у два рељефа, приказани су епско причешће српске војске пред Косовску битку и погибија султана Мурата. На северној страни споменика је грб државе Немањића и 1389. - година одигравања битке на Косову. На западној - грб цара Душана и година откривања споменика 1904. На источној - грб кнеза Лазара и посвета "Српство косовским јунацима" са ловоровим венцем и палмовом гранчицом у подножју, док је на јужној страни грб Краљевине Србије из 1888. и година проглашења Србије краљевином 1882. Мотиви на огради од ливеног гвожђа око споменика представљају стилизоване косовске божуре.