Обележавање 21. годишњице од завршетка Битке на Кошарама

Обележавање 21.  годишњице од завршетка битке на Кошарама

Обележавање 21. годишњице од завршетка Битке на Кошарама

Читај ми

Дебељача, Ковачица – Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања  Зоран Антић предводиће државну церемонију 14. јуна 2020. године у 11 часова код споменика Тибору Церни који се налази у Дебељачи (централни парк) у Општини Ковачица. Том приликом државни секретар положиће венац и одати почаст свим учесницима Битке на Кошарама. 

 

Венце ће такође положити и одати почаст делегација Министарства одбране и Војске Србије, породица Церна, представници Јужнобанатског управног округа, председник Општине Ковачица и Месне заједнице Дебељача као и представници Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. 

 

Организатор државне церемоније је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Општином Ковачица.

 

 

Битка на Кошарама била је битка између припадника Војске Југославије и шиптарских терориста из такозване ослободилачке Војске Косова. Битка се водила око граничног прелаза Раса Кошарес на граници Србије (тадашње СР Југославије) и Албаније између 9. априла и 10. јуна 1999. године током НАТО агресије на Србију. Циљ напада са албанске стране била је копнена инвазија на Косово и Метохију и пресецање комуникације између јединица ВЈ у Ђаковици и у Призрену. После тешких борби ВЈ успела је да порази нападача и спречи њихов улазак на КиМ. Припадници ОВК успели су да заузму караулу Кошаре због артиљеријске подршке Војске Албаније, подршке НАТО авијације и малог броја војника ВЈ на томе подручју који су морали да се повуку, али су поражени у њиховом плану копнене инвазије на том правцу упркос подршци коју су имали. Битка за Кошаре је званично завршена 14. јуна 1999. године, када се Војска Југославије на основу Кумановског споразума са снагама КФОР-а повукла са Кошара. Од 2017. године обележавање годишњице Битке на Кошарама је саставни део Државног програма обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије.