Oбележавање 206. годишњице од избијања Другог српског устанка

Oбележавање  206. годишњице од избијања Другог српског устанка

Oбележавање 206. годишњице од избијања Другог српског устанка

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор предводиће сутра, 23. априла 2021. године у 13 часова у оквиру Спомен-комплекса „Други српски устанак“ у Такову код Горњег Милановца, државну церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања 206. годишњице избијања Другог српског устанка.  

 

Венце ће положити и представници Министарства одбране и Војске Србије, Моравичког управног округа, Општине Горњи Милановац , удружења и грађани.

 

 

У Такову крај Горњег Милановца налази се меморијални комплекс посвећен догађајима из 1815. године, када је Милош Обреновић, након празничног богослужења у цркви-брвнари на Цвети, позвао окупљене угледне Србе да поново узму оружје у руке и наставе борбу започету 1804. године под Карађорђем. Тиме је почео Други српски устанак који је водио коначном крају турске власти на овим просторима. У оквиру комплекса, поред цркве-брвнаре, налази се и музејска поставка која је смештена у спомен-школи, дар краља Александра Обреновића, као и монументални споменик који приказује кнеза Милоша у полагању заклетве пред устаничким првацима.

 

Милош Обреновић је у Такову, 23. априла 1815. године, на скупу старешина објавио почетак новог устанка за ослобођење Србије од турске власти. После двомесечних борби Турци су се задржали само у Београду и у неколико утврђених градова. 

 

Вештим дипломатским преговорима Милош Обреновић је до краја 1815. године закључио усмени мир с Марашли Али-пашом, по којем је признат за врховног српског кнеза. Он је, мирним путем, пуних петнаест година постепено изграђивао аутономни положај Србије у оквиру турског царства и своју власт у Србији. 

 

Хатишерифом од 1830. године Србији је призната аутономија.