Обележавање 206. годишњице боја на Чегру

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

Обележавање 206. годишњице боја на Чегру

Читај ми

Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова обележиће у недељу, 31. маја 2015. године, у 11:00 часова, код споменика Стевану Синђелићу (Спомен-комплекс на Чегру код Ниша) 206. годишњицу боја на Чегру.


Венце ће поред представника Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања положити представници Министарства одбране и Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Града Ниша, Општине Пантелеј, као и великог броја удружења грађана опредељених за очување сећања на учеснике и жртве оружаних сукоба. Одржаће се и пригодан уметнички програм у реализацији Студентског културног центра из Ниша.
Организатор државне церемоније је Влада Републике Србије – Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.


Бој на Чегру, који се одиграо 31. маја 1809. године, један је од најтрагичнијих оружаних сукоба у читавом раздобљу Првог српског устанка. Српски устаници, предвођени Стеваном Синђелићем, упркос херојском отпору нису остварили победу у овом боју, који је означио почетак слома устанка у Београдском пашалуку.
Борећи се против надмоћнијег противника српски устаници пружили су пример безмерне храбрости и патриотизма који је остао уткан у колективну свест нације током цела два наредна столећа.