Oбележавање 204. годишњице од избијања Другог српског устанка

Oбележавање 204. годишњице од избијања Другог српског устанка

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић предводиће 23. априла 2019. године у 13 часова у оквиру Спомен-комплекса „Други српски устанак“ у Такову код Горњег Милановца  државну церемонију обележавања 204. годишњице од избијања Другог српског устанка.  

 

У оквиру церемоније предвиђено је полагање венаца, одавање државних и војних почасти, као и обраћање званичника и пригодни уметнички програм.

 

Венце ће такође положити представници Министарства одбране и Војске Србије, Моравичког управног округа, Општине Горњи Милановац као и удружења и грађани.

 

У историјском Такову крај Горњег Милановца налази се меморијални комплекс посвећен догађајима из 1815. године када је Милош Обреновић, након празничног богослужења у цркви-брвнари на Цвети, позвао окупљене угледне Србе да поново узму оружје у руке и наставе борбу започету 1804. године под Карађорђем. Тиме је почео знаменити Други српски устанак, који је водио коначном крају турске власти на овим просторима. У оквиру комплекса, поред цркве-брвнаре, налази се и музејска поставка, која је смештена у спомен-школи, дар краља Александра Обреновића, као и монументални споменик који приказује кнеза Милоша у полагању заклетве пред устаничким првацима.

У Такову, 23. априла 1815. године, Милош Обреновић је на скупу старешина објавио почетак новог устанка за ослобођење Србије од турске власти. После двомесечних борби Турци су се задржали само у Београду и у неколико утврђених градова.

Вештим дипломатским преговорима Милош Обреновић је до краја 1815. године закључио усмени споразум с Марашли Али-пашом, по којем је признат за врховног српског кнеза. Он је, мирним путем, пуних петнаест година постепено изграђивао аутономни положај Србије у оквиру туског царства и своју власт у Србији.

Хатишерифом од 1830. године Србији је призната аутономија.