Обележавање 154. годишњице смрти кнеза Михаила Обреновића

Обележавање 154. годишњице смрти кнеза Михаила Обреновића

Обележавање 154. годишњице смрти кнеза Михаила Обреновића

Читај ми

Државни секретар Минстарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор предводиће сутра, 10. јуна 2022. године у 12 часова у Саборној цркви у Београду, државну церемонију полагања венаца поводом обележавања 154. годишњице смрти кнеза Михаила Обреновића.

 

Пре почетка државне церемоније биће одржан верски обред. Организатор комеморативне свечаности  је Влада Републике Србије – Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

Крај саркофага Михаила Обреновића, венце ће положити и представници Министарства одбране и Војске Србије и невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

 

Кнез Михаило Обреновић, који је владао Србијом од 1839. до 1842. и од 1860. до 1868. године, био је један од најзначајнијих нововековних српских владара. 

 

Владавине кнеза Михаила обележило је даље јачање аутономије Београдског пашалука у оквиру Османског царства, као и успостављање читавог низа значајних институција културе, просвете и науке. Био је велики заговорник стварања савеза хришћанских држава Балкана, а у циљу њиховог коначног и потпуног ослобођења од отоманске власти. Трагично је настрадао у атентату у Топчидеру 10. јуна (29.маја) 1868. године.