Обележавање 119. годишњице од смрти Краља Милана Обреновића

 Обележавање 119. годишњице од смрти Краља Милана Обреновића

Обележавање 119. годишњице од смрти Краља Милана Обреновића

Читај ми

Ириг, Крушедол – Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Светозар Алексов предводиће државну церемонију поводом обележавања 119. годишњице смрти краља Милана Обреновића. Церемонија ће се одржати 11. фебруара 2020. године у 12 часова крај гробнице краља Милана Обреновића која се налази у манастиру Крушедол на Фрушкој гори. Том приликом државни секретар положиће венац и одати почаст.

 

Организатор државне церемоније је Владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Поред државног секретара венце ће положити и представници Министарства одбране и Војске Србије, Покрајинског секретаријата за културу и информисање, Општине Ириг, удружења и грађани.

 

Краљ Милан Обреновић владао је Србијом од 1868. до 1889. године. Током тог периода вођено је више ослободилачких ратова, а Србија је стекла међународно признање одлукама берлинског конгреса од 13. јула 1878. године. Краљ Милан умро је у Бечу 11. фебруара 1901. године, а сахрањен је у гробници која се налази у манастиру Крушедол на Фрушкој Гори.