Aa

Aa

Oбележавање 108. годишњице Колубарске битке

Oбележавање 108. годишњице Колубарске битке

Oбележавање 108. годишњице Колубарске битке

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања  Никола Селаковић предводиће 15. децембра 2022. године од 11 часова државну церемонију поводом обележавања 108. годишњице од Колубарске битке.

 

Државна церемонија, која подразумева полагање венаца, одавање почасти, обраћање званичника и пригодан уметнички програм, биће одржана код Спомен-храма са костурницом Светог Димитрија у Лазаревцу.

 

Истог дана, полагањем венаца и одавањем државних и војних почасти и код Споменика српском ратнику у центру Лазаревца биће обележена ова значајна годишњица.

 

Организатор државне церемоније је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Општином Лазаревац.

 

Венце ће положити и делегације Министарства одбране и Војске Србије, председник Градске општине Лазаревац, представници амбасада Аустрије, Мађарске, Чешке и Словачке у Републици Србији, удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.

 

                                                                   

Колубарска битка није само највећа савезничка победа остварена током 1914. године, већ је и уџбенички пример вештог стратегијског деловања малобројније и слабије опремљене оружане силе која је из дефанзиве успела да ток борби преусмери у брзу и изненадну офанзивну акцију. Тактика, примењена од стране генерала Живојина Мишића, након победе на Колубари одликованог чином војводе, представља јединствени пример војно-стратегијског преокрета који је безмало пораженој војсци донео најзначајнију победу у читавом Првом светском рату.