Обележавање 105. годишњицe смрти војводе Радомира Путника

Обележавање 105. годишњицe смрти  војводе Радомира Путника

Обележавање 105. годишњицe смрти војводе Радомира Путника

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор предводиће државну церемонију поводом обележавања 105. годишњице смрти војводе Радомира Путника, у уторак, 17. маја 2022. године у 11  часова крај гроба војводе Путника (централна алеја београдског Новог гробља).

 

Организатор комеморативног окупљања је Влада Републике Србије – Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

Венце ће положити и представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда и невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

 

Радомир Путник, рођен 24. јануара 1847. године у Крагујевцу, српски војсковођа, војвода, начелник Главног Ђенералштаба Војске Краљевине Србије у Балканским и Првом светском рату. Војничко звање стекао је на Артиљеријској школи у Београду. После многих прекоманди и напредовања у служби 1903. године је постављен за начелника Главног Ђенералштаба. Творац је модерне Српске војске. Српску војску је осавременио новим наоружањем, на кључна места је поставио талентоване официре и није дозволио да се политика умеша у редове војника. Заједно са Живојином Мишићем припремио је све ратне планове за Балканске и Први светски рат. Од 1912. до 1916. године био је  начелник Врховне команде. После Кумановске битке 1912. године постао је први српски високи официр са почасним чином војводе. Са грчког острва Крф 1916. године отишао је на лечење у Ницу у Француској, где је након годину дана преминуо, 17. маја 1917. године.