Обележавање 104. годишњице од избијања Топличког устанка

Обележавање 104. годишњице  од избијања Топличког устанка

Обележавање 104. годишњице од избијања Топличког устанка

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор предводиће државну церемонију поводом обележавања 104. годишњице од избијања Топличког устанка. Церемонија ће се одржати 26. фебруара 2021. године са почетком у 11 часова код Споменика Топличанима палим у ратовима 1912-1918 и жртвама Народног устанка 1917. године, који се налази у центру Прокупља.

 

Поред државног секретара венце ће положити и представници Министарства одбране и Војске Србије, Топличког управног округа, града Прокупља, удружења и грађани. 

 

Устанак који је крајем фебруара и почетком марта 1917. године захватио Топлицу, Јабланицу а проширио се на остале делове под бугарском окупацијом, саставни је део ослободилачке борбе српског народа у Првом светском рату. Устанак је представљао природни продужетак отпора започетог у Србији од тренутка када се српска војска повукла преко Албаније и трајао је скоро све до њеног повратка у отаџбину.  Био је то једини и прави устанак у позадини фронтова иза кога су постојале елементарна организација и јасна концепција борбе за слободу.