Обележавање 103. годишњице од смрти Гаврила Принципа

Обележавање 103. годишњице од смрти Гаврила Принципа

Обележавање 103. годишњице од смрти Гаврила Принципа

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић предводиће сутра, 28. априла 2021. године у 11 часова, церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања 103. годишњице од смрти Гаврила Принципа. 

 

Церемонија ће бити одржана код Споменика Гаврила Принципа у Београду у Финансијском парку (угао Немањине и Балканске улице).

 

Организатор комеморативне свечаности је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Министарством одбране и Градом Београдом. 

 

Венце ће такође положити представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда и невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

 

Гаврило Принцип рођен је у Обљају, 25. јула 1894. године, преминуо је у  Терезину, у Чешкој Републици 28. априла 1918. године. У унутрашњости ћелије смештене у тврђави Терезин, данас постоје само у зид уграђени окови за које је Гаврило Принцип био свезан, који сведоче о његовој мученичкој смрти. На зиду испред ћелије уграђена је спомен- плоча.