Обележавање 103. годишњице од избијања Топличког устанка

Обележавање 103. годишњице  од избијања Топличког устанка

Обележавање 103. годишњице од избијања Топличког устанка

Читај ми

Прокупље – Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Нерић предводиће државну церемонију поводом обележавања 103. годишњице од избијања Топличког устанка. Церемонија ће се одржати 26. фебруара 2020. године са почетком у 11.00 часова код Споменика Топличанима палим у ратовима 1912-1918 и жртвама Народног устанка 1917. године, који се налази у центру Прокупља.

 

Поред државног секретара венце ће положити и представници Министарства одбране и Војске Србије, Топличког управног округа, града Прокупља, удружења и грађани. 

 

Протоколом је такође предвиђено обраћање заменика градоначелника Прокупља Мирољуба Пауновића и државног секретара Ненада Нерића, као и пригодан  уметнички програм у реализацији Дома културе у Прокупљу.


 

Устанак који је крајем фебруара и почетком марта 1917. године захватио Топлицу, Јабланицу а проширио се на остале делове под бугарском окупацијом, саставни је део ослободилачке борбе српског народа у Првом светском рату. Устанак је представљао природни продужетак отпора започетог у Србији од тренутка када се српска војска повукла преко Албаније и трајао је скоро све до њеног повратка у отаџбину.  Био је то једини и прави устанак у позадини фронтова иза кога су постојале елементарна организација и јасна концепција борбе за слободу.