Aa

Aa

Обележавање 101. годишњице смрти краља Петра Првог Карађорђевића

Обележавање 101. годишњице смрти краља Петра Првог Карађорђевића

Обележавање 101. годишњице смрти краља Петра Првог Карађорђевића

Читај ми

Државни секретар Министарства за  рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор предводиће државну церемонију обележавања 101. годишњице од смрти краља Петра Првог Карађорђевића, која ће бити одржана у уторак, 16. августа 2022. године у 11 часова, у Цркви светог Ђорђа на Опленцу код Тополе. 

 

Уз државне и војне почасти, крај саркофага Петра Првог Карађорђевића, венце ће положити и представници Министарства одбране и Војске Србије, општине Топола, Задужбине „Краљ Петар Први“, као и удружења грађана опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

Организатор  државне комеморативне свечаности је Влада Републике Србије – Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

 

Краљ Петар Први Карађорђевић (умро 16. августа 1921. године у Београду) био је један од најзначајнијих нововековних српских владара. На престо је дошао након Мајског преврата и убиства краља Александра Првог и краљице Драге 1903. године. Владавину Петра Првог обележили су Анексиона криза,  тзв. Царински рат са Аустроугарском, као и Балкански и Први светски рат, из којих је Србија, након великих победа на Куманову, Брегалници, Церу, Колубари и Солунском фронту и великих људских жртава, своју државност унела у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца.