На Сајму књига о насиљу и одговору на њега

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

На Сајму књига о насиљу и одговору на њега

Читај ми

Примарна тема дана којој ће у суботу 29. октобра бити посвећенe трибине и дешавања на штанду Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на Сајму књига (хала 1а), биће насиље у породици, насиље над децом и њихова безбедност.


У 11:00 часова програм почиње трибином „Украдена безбедност“, коју организује Фондација „Тијана Јурић“.
Представа „Насиље нема оправдања − планирајте породицу без насиља“, аутора Зијаха Соколовића, најављена је за 12:00 часова. Ова представа, настала у оквиру пројекта „Театром против насиља“ који спроводи Центар за развој неформалног образовања уз подршку Популационог фонда УН, проглашена је најбољим пројектом у превенцији криминалитета и насиља у породици на годишњем конгресу Мреже замаља ЕУ за превенцију криминалитета 2013. године. Текст за представу настао је у сарадњи са психолозима и социјалним радницима, а она је првенствено намењена младима од 14 до 18 година.
Главни догађај дана – Округли сто под називом „Насиље у породици – одговор државе“ почиње у 16:30 часова. У раду Округлог стола учествоваће министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, министар здравља Златибор Лончар, министарка правде Нела Кубуровић, државна секретарка у Министарству унутрашњих послова, Јана Љубичић, заменица републичког јавног тужиоца, Тамара Мировић, као и Смиљана Грујић из Групе за заштиту од насиља и дискриминације при Министарству просвете, науке и технолошког развоја.
Поред трибина које се из различитих углова баве насиљем и борбом против њега, на штанду Министарства за рад у суботу свој термин има и једна историјска − у 15:00 часова, под називом „Понавља ли се историја?“ биће представљена књига Теодоре Толеве „Утицај Аустроугарске на стварање албанске нације“, у издању ИП „Филип Вишњић“ из Београда. О књизи ће говорити директор Института за Европске студије, др Миша Ђурковић, каталонски професор др Агусти Коломинес Команис из Барселоне, историчар др Александар Раковић, и уредник издања др Александар Стојановић.

Темама из ближе историје биће посвећен последњи дан овогодишњег Сајма књига – у недељу 30. октобра, у 11:00 часова на штанду Министарства за рад, презентацијом књиге Новице Пешића „Хероји отаџбине – мајор Милан Тепић и војник Стојадин Мирковић“, биће обележено четврт века од њихове погибије. Истовремено ће бити представљена и макета за споменик народном хероју Милану Тепићу. На скупу ће, поред аутора Новице Пешића, учествовати државни секретар у Министарству за рад, Драган Поповић, и издавач др Видоје Голубовић.
За 12:00 часова најављена је трибина „Светац или злочинац: Алојзије Степинац“ на којој ће говорити в. д. директора Музеја геноцида, др Вељко Ђурић Мишина, историчар др Никола Жутић и председник Информационо-документарног центра „Веритас“, др Саво Штрбац.