Министар Вулин на Округлом столу „Хероји или отпадници – Апис и другови“

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

Министар Вулин на Округлом столу „Хероји или отпадници – Апис и другови“

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, учествоваће у петак, 30. октобра 2015. године, у 12:30 часова, на штанду Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на Сајму књига (хала 1а Београдског сајма), на Округлом столу „Хероји или отпадници – Апис и другови“. Повод за Округли сто је иницијатива да се, 98 година након Солунског процеса, посмртни остаци осуђених у том процесу, Драгутина Димитријевића Аписа, Радета Малобабића и Љубе Вуловића, из крипте без имена на гробљу Зејтинлик врате у Србију и сахране уз све почасти поред цркве Ружице на Калемегдану. У априлу ове године, у издању „Прометеја“ и РТС-а, објављен је репринт књиге Аписовог сестрића, Милана М. Живановића, из 1955. године „Пуковник Апис − солунски процес 1917“, о којој ће бити речи на скупу.


Поред министра Вулина, у раду Округлог стола учествоваће генерал Александар Васиљевић, новинар Милорад Вучелић, историчари др Милош Ковић и др Александар Животић, издавач Зоран Колунџија и писац Мирослав Тохољ.
На Солунском процесу, 1917. године, због покушаја атентата на престолонаследника, регента Александра Карађорђевића, три официра су осуђена на смрт, а шесторо људи на дугогодишњу робију. Само суђење имало је много неправилности, а процес је обновљен у Југославији 1953. године и тада су сви осуђеници рехабилитовани као невини.