Државни секретар Светозар Алексов на обележавању Међународне недеље глувих

Државни секретар Светозар Алексов на обележавању Међународне недеље глувих

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питња Светозар Алексов присуствовао је на обележавању Међународне недеље глувих под паролом „Са знаковним језиком, свако је укључен!”, и том приликом истакао да је један од основних задатака које је наша држава поставила пред себе, остваривање једнаких права, као и стављање у равноправан положај свих грађана Републике Србије.

 

Према речима државног секретара, ресорно министарство активно ради на уклањању информацијско-комуникацијских баријера које постоје у нашем друштву, а које онемогућавају пуно остваривање права глувих и наглувих особа.

 

„Како је тема овогодишње међународне недеље глувих „Са знаковним језиком, свако је укључен” битно је поменути да се Законом о употреби знаковног језика, који је донет 2015. године, између осталог, уређује остваривање права глувих особа на употребу знаковног језика у поступцима пред органима јавне власти, у области радних односа, образовања и васпитања, здравствене заштите, социјалне заштите, информисања и телекомуникација.“, истакао је Алексов.

 

Државни секретар Алексов рекао је да Министартсво жели да кроз финансирање пројеката које реализују удружења глувих и наглувих особа унапреди положај ових лица, а поред редовних програмских активности, у току је реализација и неколико иновативних пројеката.

 

„Ови пројекти ће захваљујући новим технологијама које су савременом друштву доступне, ублажити баријере на које глува и наглува лица наилазе у комуникацији, приступу информацијама и услугама. Осим непосредних ефеката које ће осетити глува и наглува лица, пројекти имају за циљ подизање свести друштва о могућностима глувих и наглувих особа и проблемима са којима се суочава ова популација“, навео је господин Алексов.

 

Светозар Алексов изразио је наду да ће ове мере допринети искорењивању предрасуда које постоје у друштву и да ће омогућити глувим и наглувим особама да лакше искажу своје потенцијале и додао да је то у интересу како глувих и наглувих лица, тако и целокупног нашег друштва.

 

Међународну недеља глувих обележавају глуви широм света сваке године у последњој недељи септембра. Укупно 133 национална удружења глувих организују маршеве, дебате, кампање и састанке како би нагласили специфичне теме људских права које заслужују пажњу локалних и националних органа власти, укључујући доносиоце одлука, ширу јавност и медије.