Aa

Aa

Државни секретар Стана Божовић на трибини „Спречавање насиља над женама“

Државни секретар Стана Божовић на трибини „Спречавање насиља над женама“

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић је говорила на трибини „Спречавање насиља над женама“ у оквиру кампање „16 дана активизма против насиља над женама“, у организацији Општине Трстеник.

 

Државна секретарка указала је присутнима да је Република Србија донела  Закон о спречавању насиља у породици чијом применом је постигнут значајан напредак у ефикасном одговору државе  на насиље.

 

"У прва три месеца, Закон о спречавању насиља у породици је показао своју примену, јер су за 30 одсто повећане санкције према насилницима, што је негде 6.500 изречених мера. Држава је озбиљно ушла у борбу са овим проблемом и данас сви имамо прилику да пријавимо насиље", рекла је Божовић.
 

Трибини је присуствовала и народна посланица из Трстеника Милена Турк која је рекла да је трибина организована због великог интересовања грађана те општине за овај проблем.

„Треба упознати грађане са Законом о спречавању насиља у породици, новим одредбама и правима грађана. Трибина у Трстенику је одржана и како бисмо послали поруку да је насиље неприхватиљиво и да ће бити законски санкционисано“ нагласила је Турк.

 

У свом излагању Стана Божовић нагласила је да је неопходно сагледати озбиљност проблема сваког облика насиља, не само насиља над женама, као и да је потребно да се целокупно друштво укључи у процесе смањења и искорењивања насиља.  

 

„Морамо бити свесни да у борби са оваквим проблемом можемо победити само ако се сви заједно укључимо у њу и држава и невладине организације, медији, друштвено одговорне компаније, али и појединци који ће насиље пријавити, јер друштво у коме влада насиље није прихватљиво и неће се толерисати“, поручила је Божовић и подсетила све присутне да је између Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Града Београда и “Телеком Србије” потписан Меморандум о сарадњи на успостављању СОС телефонске линије за жене жртве насиља, који ће умногоме помоћи у борби против насиља над женама.