Државни секретар Ненад Нерић на отварању 9. БОСИФЕСТ-а

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјалан питања Ненад Нерић на отварању деветог београдског интернационалног филмског фестивала особа са инвалидитетом – БОСИФЕСТ 2018 и рекао да је овај фестивал је веома значајан са аспекта подизања свести опште популације о правима, положају и потребама особа са инвалидитетом као и изазовима са којима се суочавају.

 

Према речима Нерића БОСИФЕСТ има посебну вредност због чињенице да су његови активни учесници особе са инвалидитетом, а то је један од најбољих начина да ова популација искаже своје могућности и своју креативност.    

 

„Значајно је истаћи да је овај фестивал међународног карактера што доприноси уклањању баријера како унутар нашег друштва тако и између различитих култура. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања већ девету годину заредом подржава одржавање БОСИФЕСТА који из године у годину привлачи све веће интересовање јавности што говори о квалитету фестивала“, нагласио је Нерић.

 

Ненад Нерић истакао је да филмска остварења, чија су тематика особе са инвалидитетом, имају могућност да уклањају предрасуде које, у мањој или већој мери, постоје у сваком друштву.

 

„Надам се да ће нас мото овогодишњег фестивала који гласи „Рампа“, освестити и подстаћи да отклањамо баријере између нас и да заједнички мењамо стварност и будемо корак ближе друштву једнаких могућности за све“, поручио је државни секретар.

 

На БОСИФЕСТ-у 2018 биће приказани документарни филмови који се баве животом особа са инвалидитетом или су аутори особе са инвалидитетом. Овогодишњи филмски програм одликују скоро сви разноврсни жанрови и најбољи квалитет филмова.

 

Ово ће бити девета година како представљамо широк избор филмова. Селектор Горан Радовановић одабрао је 15 филмова од којих ће 10  бити приказани у такмичарском, а 5 у ревијалном делу. Филмови су из Америке, Канаде, Европе, земаља из окружења.

 

На свечаној додели награда, жири ће доделити Гранд Приx Фестивала за најбољи филм, награду за најбољу режију и сценарио,као и специјалне награде.

 

Пратећи програм Фестивала чине креативне радионице, округли столови, музички перформанси.