Дан сећања на српске и грчке војнике страдале у Првом светском рату

Дан сећања на српске и грчке војнике страдале у Првом светском рату

Дан сећања на српске и грчке војнике страдале у Првом светском рату

Читај ми

Обележавање Српско-грчких комеморативних свечаности, Дана сећања на страдале грчке и српске војнике у Првом светском рату, биће одржано 16. септембра 2022. године у 11 часова, у оквиру комплекса грчког војничког гробља из периода Првог светског рата  у Пироту и код Споменика српским војницима страдалим у Првом светском рату.

 

Државну церемонију предводиће начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, a венце ће положити и одати почаст и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, начелник Пиротског округа Драгана Тончић, представници општине Пирот, представници амбасада Републике Грчке и Републике Кипар.

 

Венце ће положити и војни изасланици других држава, удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

Једино грчко војничко гробље у Србији из времена Првог светског рата налази се на брду Метљавица код Пирота. На гробљу је сахрањено 358 грчих војника и официра који су крајем 1918. и почетком 1919. године страдали у јакој зими. Њихови посмртни остаци били су разбацани по околини Пирота до 1923. године, када је српска снаха Катарина Левандис, која је била удата за српског војника из Пирота, сакупила њихове посмртне остатке и сместила их у гробнице. Највећи број страдалих Грка који су сахрањени на Метљавици били су из Патраса на Пелопонезу. У непосредној близини гробља налази се и споменик посвећен страдалим војницима из Пирота у Првом светском рату.