ДАН СЕЋАЊА НА СРПСКЕ И ГРЧКЕ ВОЈНИКЕ СТРАДАЛЕ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић предводиће церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања Дана сећања на страдале грчке и српске војнике у Првом светском рату. Церемонија ће бити одржана 20. септембра 2018. године у 11.30 часова у оквиру комплекса грчког војничког гробља из периода Првог светског рата  у Пироту и код споменика српским војницима страдалим у Првом светском рату.

 

Венце ће поред представника Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања такође положити  делегација Министарства одбране и Војске Србије, представници Општине Пирот, његова екселенција амбасадор Републике Грчке у Републици Србији као и војни изасланици Велике Британије, Француске, Кипра и удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

Једино Грчко војничко гробље из Првог светског рата налази се на брду Метљавица код Пирота. На гробљу је сахрањено 358 грчих војника и официра који су крајем 1918. и почетком 1919. године страдали у јакој зими, а њихове кости су биле разбацане по околини Пирота. 1923. године српска снаха Катарина Левандис која је била удата за српског војника Пироћанца, сакупила је кости и сместила у гробнице. Највећи број страдалих Грка који су ту сахрањени били су из Патраса.  У непосредној близини гробља налази се и споменик посвећен 7.610 Пироћанаца који су такође страдали у Првом светском рату.