Министар Ђорђевић о Закону о финансијској подршци породици са децом

Министар Ђорђевић о Закону о финансијској подршци породици са децом

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић у интервјуу за дневни лист „Политика“ рекао је да ће Закон о финансијској подршци породици са децом ући у скупштинску процедуру следеће недеље, али да он не предвиђа мере које најављује министарка Зорана Михајловић.

    Ђорђевић је за "Политику" истакао да Влада од 2014. године води одговорну политику у интересу државе и грађана, водећи првенствено рачуна о економским могућностима државе.

    Мере које су предвиђене овим Законом, како је рекао Ђорђевић, нису оне о којима је за "Политику" говорила председница Координационог тела Владе за родну равноправност Зорана Михајловић.

    Зорана Михајловић је у оквиру "Политикине" теме недеље "Велике породице, а мало помоћи", најавила низ новина у финансијској подршци породици са децом, укључујући и новац за треће дете до пунолетства.

    "Најављено је доношење Грађанског законика којим ће се уређивати накнада за рођење трећег детета до пунолетства. То је апсолутно нереално, с обзиром на то да се материја Грађанског законика уопште не бави финансијском подршком породици и демографским питањима", рекао је Ђорђевић.

    "Оваква мера, ако би се донела до 2018. године, срушила би економску стабилност. Уосталом, и многе развијене земље, које имају исти демографски проблем, немају овакве мере нити размишљају о њима", истиче министар Ђорђевић.

    Министар Ђорђевић демантује и да је Влада Републике Србије разматрала стварање демографског фонда, како је навела Зорана Михајловић и додаје да Закон не разматра промену статуса мајке, па ни мењање привилегија, јер исплата је и до сада вршена без обзира на брачни статус.

    "Будућим Законом је предвиђено, да као прва мера, буде повећање додатка за прво дете са 39.000 на 100.000 динара. Дакле, није тачно да се родитељски додатак повећава за сву децу, већ само за прво дете, а за осталу децу остаје исти износ. Родитељски додатак се увек исплаћивао директно мајкама, то јест родитељу и убудуће ће бити исто. Разлика је у томе да овај Закон предвиђа да се накнада за породиљско, због досадашње праксе проблема кашњења, уместо послодавцу, исплаћује директно мајкама, то јест родитељу", објашњава Ђорђевић.

    Министар Ђорђевић наглашава и да се Закон о финансијској подршци породици са децом неће примењивати ретроактивно.

    „Динамика исплате и висина ће се одређивати подзаконским актима и биће у складу са финансијским могућностима државе. Смисао лежи баш у томе да Влада у складу са могућностима и потребама подзаконским актима уређује ову област и да на тај начин процедура буде и лакша и бржа и ефикаснија јер је доноси Влада, а не Скупштина“, рекао је министар.

    Ђорђевић напомиње да није тачна ни тврдња Михајловић да је на иницијативу Савета за популациону политику Влада издвојила 130 милиона динара за мере популационе политике. "Истина је да су планирана буџетска средства опредељена на личну иницијативу Александра Вучића још док је био председник Владе. Никакав савет није донео, него је он лично био иницијатор свега тога. Јесте 130 милиона опредељено за 15 општина, али је то била иницијатива Александра Вучића на седници Владе", наводи министар Ђорђевић.

    "Влада води озбиљну политику и свесна је проблема демографије у Републици Србији. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања разматра стратегију, радимо анализу и свакако ће у будућем периоду бити поднете и неке нове мере, а све у циљу повећања наталитета и већег броја деце. Министарка Славица Ђукић Дејановић и ја радимо заједнички и остајемо дубоко посвећени овом послу и убеђен сам да ћемо већ за коју годину имати видно боље резултате", истиче Ђорђевић.

    Ђорђевић је рекао и да би Закон о финансијској подршци породици са децом, ако га Скупштина усвоји, требало да ступи на снагу 1. јануара, а примењиваће се од 1. јула 2018. године.