Кисић Тепавчевић за РТС: Број заражених пет до десет пута већи од броја потврђених случајева

Кисић Тепавчевић за РТС: Број заражених пет до десет пута већи од броја потврђених случајева

Кисић Тепавчевић за РТС: Број заражених пет до десет пута већи од броја потврђених случајева

Читај ми

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и чланица Кризног штаба проф. др Дарија Кисић Тепавчевић гостујући на РТС-у рекла је да не верује да је казнена политика нешто што ће помоћи да победимо вирус, већ само одговорност и колективна свест.

 

Како је навела Кисић Тепавчевић процењује се да у односу на број званично потврђених случајева заразе имамо најмање пет до десет пута више особа код којих инфекција није препозната.

 

„То је један ланац који је прилично дугачак када су у питању потенцијални носиоци инфекције. Таква је прича широм света, не само код нас. Зато је комплетан концепт превенције да се сви понашамо као да смо потенцијални носиоци инфекције, па чак и особе које су прележале ову болест, јер смо видели да постоји могућност реинфекције“ објаснила је министарка.

 

Она је навела да се последњих дана на болничко лечење прими око 200 пацијената више него што се отпусти.

 

"На данашњи дан су хоспитализоване 292 особе, а отпуштене су 102. У односу на број заражених сваког дана, око 15 одсто има средње тешку или тешку пнеумонију која захтева хоспитализацију", рекла је Кисић Тепавчевић.

 

Министарка је истакла да је лако израчунати када ће се сви болнички капацитети попунити ако наставимо овом динамиком.

 

"Идеја је да смо увек пар дана испред. Имамо још увек капацитете које можемо отварати, а за које смо се надали да неће бити потребни. Још увек има болница које би могле да се преведу у ковид систем", нагласила је Кисићев Тепавчевић.

 

Према њеним речима сада је све подређено особама које имају тежи облик клиничког испољавања COVID-19, али да су и даље главни узрок умирања у Србији незаразне болести, па да део капацитета здравственог система мора бити остављен за такве пацијенте.

 

"Људски је што иритирамо грађане"

 

Како је навела људски је да чланови Кризног штаба понављањем истих изјава иритирају грађане, па се код њих буде и негативне емоције.

 

"Видимо да то није тако само код нас, већ широм света. Свима нам се променио живот и надамо се да ће то да се заврши у неком догледном временском периоду. Морамо да схватимо да смо сви на једној страни, а вирус на другој. Морамо да се удружимо у борби", нагласила је Кисић Тепавчевић.

 

Како је рекла некада и чланови њене породице љуте што пропагира спровођење одређених мера, али да казне свакако нису решење.

 

"Не верујем да је казнена политика нешто што ће помоћи да победимо вирус. То мора да буде колективна свест. Нико не може да ме убеди да је нека новчана казна изнад жеље да останемо здрави", истакла је министарка.

 

Кисић Тепавчевић је овом приликом подсетила да ћемо сада имати и законски оквир за спровођење санкција, али сматра да колективна свест и одговорност морају да буду изнад свега.

 

"У домовима за старе спорадични случајеви заразе" 

 

Министарка је објаснила да се вирус тренутно налази у 63 установе социјалне заштите, односно у једној петини укупног броја таквих установа.

 

"Углавном се ради о спорадичном броју оболелих. То јесу најосетљивија места где се вирус шири као пожар. Имали смо негативно искуство у Нишу и ту смо посебно будни, са посебним степеном надзора. Када видимо апсолутне бројеве, делује да су велики, али у питању су спорадични случајеви, где се брзо реаговало и није дозвољено да се вирус шири", рекла је Кисић Тепавчевић.

 

Министарка је истакла да су инициране одређене активности које ће омогућити да се побољша комуникација корисника домова за старе и њихових најближих.

 

Извор: РТС