Кисић Тепавчевић: У установама социјалне заштите спорадични случајеви заразе

Кисић Тепавчевић: У установама социјалне заштите спорадични случајеви заразе

Кисић Тепавчевић: У установама социјалне заштите спорадични случајеви заразе

Читај ми

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић каже да су у установама социјалне заштите од почетка епидемије ригорозне контроле, али да се дешава да ипак нажалост дође до уношења вируса.

 

"Пошто је важан активан надзор, врло брзо се препознају иницијални случајеви и адекватно се реагује", објаснила је Кисић.

 

Како је навела, у овом моменту у установама социјалне заштите пријављен је 431 заражен корисник, а позитивна су и 294 запослена.

 

"Углавном се ради о спорадичним случајевима болести где се на време препознало и одмах реаговало", наглашава докторка Кисић и подсећа да примање нових корисника у домове за старе и друге установе социјалне заштите није никада ни престајало.

 

"Битно је да сви нови корисници треба да имају адекватну медицинску документацију и доказ да су у пи-си-ар негативни на присуство коронавируса. Препорука је да установе у којима је потврђена инфекција не примају нове кориснике у периоду максималне инкубације од последњег случаја, што је 14 дана", објашњава министарка.

 

Каже да је једнократна помоћ од 10.000 динара за запослене у установама социјалне заштите симболичан потез подршке да издрже у борби.

 

"Помоћ су добили сви запослени у установама социјалне заштите, а не само лекари и медицинске сестре. Ради се о нешто мало мање од шест хиљада запослених. Знам колико им је тешко у овом моменту, али они су наша брана за ширење инфекције у осетљивим популацијама", истиче докторка Дарија Кисић.