Aa

Aa

Исплата првих увећаних пензија у новембру

Исплата првих увећаних пензија у новембру

Читај ми

Mинистар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, гостујући на телевизији Пинк у емисији „Ново јутро“ причао је о усвојеном Закону о пензијском и инвалидском осигурању, изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом, борби против рада „на црно“, али је најавио и учешће Министарства на Београдском сајму који се одржава под геслом „Једнаки“.

 

Министар Ђорђевић рекао је да ће у новембру бити исплаћене прве увећане пензије.

 

„Од 1.10. пензије се повећавају од 8 до 13,2%, као што је рекао наш председник Александар Вучић што је одлична вест после дуго година. Верујем да ће у наредном периоду бити још лепих вести и да ћемо сваки пут резултате које убирамо као Влада и као држава делити са нашим пензионерима“, рекао је Ђорђевић.

 

Ђорђевић је истакао да се изменама и допунама Закона о ПиО тежило уклањању свих мањкавости које су постојале у претходном периоду, од укидања бројних образаца, најчешће помињеног М4 обрасца до бољих контрола права на бенефицирани радни стаж. Као пример навео је официре који су радили у бившим југословенским републикама, за које нису постојали подаци о њиховом раду, да ће сви они убудуће имати веће пензије, као и да ће они који су сада у пензији добити усклађивање.

 

Министар је напоменио и да је укидањем бројних формулара смањена администрација и убразан просец доношења коначних решења са статистичким обрачуном који је другачији и додао да се неће чекати на извештај Републичког завода за статистику који је једном годишње.

 

„Постоје земље у Европи које имају такво усклађивање пензије које смо ми сада прихватили. Ми смо до сада имали једно усклађивање које је још из старе Југославије где смо усклађивали пензије мислећи да су оне довољно велике, да се само једном годишње или два пута годишње усклађују са ценама кретањем цена на мало и инфлацијом, што је врло мало. Желимо да будемо одговорни према пензионерима, да виде колико држава зарађује, с једне стране, и да виде да смо ми одговорни као Влада и да ћемо тежити да им повећамо пензије много више од онога колико је минимална цена рада, колика је инфлација и промена курса. Влада Србије жели транспарантно да презентује народу какви су њени резултати рада, колики је суфицит и битно је да сви грађани Србије осете бољитак“, рекао је Ђорђевић.

 

Када је реч о Закону о финансијској подршци породици са децом министар је истакао да он не представља никакву социјалну помоћ, нити нешто што може да се остварује и једним другим законом.

 

„Ми имамо два начина како можемо да бринемо о породиљама. Србија, када је упоредите са неким другим земљама, иако има нижу економију од неких западно европских земаља много боље брине о трудницама. Мере које дајемо у складу са својим могућности показује једну одговорност Владе према породиљама и жељу да се нешто промени. Није нам жеља да некога натерамо да има децу, то је лична одлука, али желимо да покажемо да држава жели да помогне будућим мајкама. Имамо две врсте помоћи. Прву мајка остварује својим радом и то је варијабилно у зависности од тога колико ради и колико дуго ради, колику плату има, да ли је већа или мања - то се зове породиљско боловање. Друга је родитељски додатак, то држава даје у складу са својим могућностима и то никада веће није било, 100.000 за прво дете, 10.000 две године за друго, 12.000 за треће 10 година и 18.000 за четврто 10 година. То је ствар коју добија мајка без обзира да ли је запослена, незапослена, да ли има малу плату, велику плату, да ли је радила месец дана, или је радила 15 година. потпуно је све једно. Она добија тај део и добија дечији додатак“, појаснио је Ђорђевић.

 

Министар је рекао да није исто да неко ко је уплаћивао порезе и доприносе месец дана или није уплаћивао, сада добије више или исто од онога ко је уплаћивао више или имао већу плату.

 

Он је рекао да је разговарао и са председницом Владе Аном Брнабић о томе и да ће се у наредном периоду мењати закон, првенствено водећи рачуна да се помогне будућим мајкама и породиљама, али да истовремено буду одговорни према држави и грађанима који дају  тај новац у буџет, који мора да се распореди на најбољи могући начин.

 

Закон о финансијској подршци породици са децом превидео је и да помогне мајкама које не желе да буду на боловању, желе да раде, а нема ко да брине о њиховом детету са посебном негом и потребом.

 

„Помоћ иде у зависности од категорије помоћи, односно потребне помоћи од 15 до 35 хиљада. Држава  на тај начин жели да помогне мајкама, које желе да раде, да могу да ангажују неког да помогне у чувању детета, а Закон о здравственој заштити предвиђа шта тој деци и тим породицама припада као помоћ у помагалима, лековима итд.. Сав тај новац је новац грађана Србије и ми морамо да будемо одговорни и пажљиви у томе и да то што дајемо, буде стабилно и да можемо да гарантујемо да ће десете године све те мајке исто то да примају“, рекао је министар.

 

На тему борбе против рада „на црно“ министар је још једном подсетио да се сваког петка ревидира листа компанија које запошљавају раднике на црно и исти се објављује на сајту Миистарства.

 

„Мислим да је то једини начин да јавност и они који послују у Србији знају са ким послују и да грађани буду свесни да нема привилегованих послодаваца него да ће сви бити кажњени. Било је много рада на црно, а никако нико није видео ни ко је кажњен, ни колико је кажњен, ни када. Ми смо почели отворено да причамо томе. Излазимо отворено са тим. Постоји бесплатан телефон, као што сам и прошли пут рекао, преко којег можете да пријавите некога за кога сумњате да ради на црно“, истиче Ђорђевић.

 

Такође, напоменуо је да трагичних случајева, у којима радници губе животе на жалост увек има и да о томе мора да се прича јер ће тако послодавци више рачуна водити о својим запосленима.

 

Министар је још једном подсетио и на учешће Министарства на Београдском сајму под геслом „Једнаки“.

 

„Наше присуство на Сајму је првенствено због наших најстријих грађана и особа са инвалидитетом. Под геслом „Једнаки“ желимо да кажемо да смо сви равноправни, да смо сви грађани Србије и да живимо овде и да треба да бринемо једни о другима“, рекао је министар.

 

Ђорђевић је такође појаснио и зашто није предводио делегацију на комеморативним скуповима на Крфу и Виду..

 

„Обележавање стогодишњице пробоја Солунског фронта је врло важан датум за нашу историју, али брига о нашим пензионерима и доношење закона у целини, била је у том тренутку битнија. Уместо мене је отишао министар одбране Александар Вулин, тако да смо имали делегацију Владе у пуном саставу и све је протекло како треба”, закључио је Ђорђевић.