Ђорђевић: До краја 2019. године израда новог Закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова породица

Ђорђевић: До краја 2019. године израда новог Закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова породица

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић гостујући у емисији „Телемастер“ на телевизији „Хепи“ говорио је о Нацрту законa о правима бораца,  војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова породица, o Закону о финансијској подршци породицама са децом, као и о другим важним променама које су у надлежности Министарства.

 

Ђорђевић је истакао да је председник Републике Србије Александр Вучић дао јасне смернице Влади Србије које подразумевају да се до краја 2019. године изради нови Закон о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова породица.

 

„Председник Вучић је дао јасну директиву када је у питању закон о борцима, он је завршен у року, крајем прошле године.  Закон је ушао у законодавство, са тим су упознати председник Републике и председница Владе. Следи јавна расправа која ће бити организована у 13 градова Србије“ рекао је министар, истакавши да је нови Закон сублимација свих закона.

 

Ђорђевић је додао ће након што Влада буде дала сагласност за јавну расправу, Министарство  објавити на свом сајту све предлоге.

 

Након завршетка јавне расправе, предлог Министарства је да са Министарством финансија и председником Вучићем утврде захтеви, финансијске могућности државе, како бисмо могли да  у свим аспектима, где год је то могуће, изађемо нашим грађанима у сусрет.

 

Министар Ђорђевић осврнуо се и на прошлонедељни састанак са премијерком Србије Аном Брнабић и са представницима Удружења ратних војних инвалида.

 

„Велика већина подржава ово што ми радимо. До 2012. године држава се лоше опходила према борцима. Та ружна прошлост и ружан однос према њима је сад ствар прошлости. Ви сте видели да ми чак и у обележавању датума, важнијих датума наше историје инсистирамо на поштовању, уважавању. Нашем народу су се дешавале разне ружне ствари које сада називамо правим именом. Не треба да их заборавимо, али свакако треба да опростимо” рекао је министар и додао да ратни војни инвалиди желе да се чује њихов глас, као и да је то управо суштинска разлика од начина како су били третирани раније, односно пре 2000. године.

Ђорђевић је рекао да је рад у катастру успостављен.

 

„Сваки радник има право на штрајк и то се поштује. Сви захтеви Републичког геодетског завода, због којих су запослени ступили у штрајк сада су испуњени. Један синдикат је иступио из свега тога” рекао је министар и додао да верује да ће реорганизација бити завршена у току ове године.

 

Министар Ђорђевић овом приликом се осврнуо и на Закон о финансијској подршци породици са децом, рекавши да је Радна група доставила анализу ефеката примене Закона.

 

„Нисам био задовољан предлогом који је доставила Радна група, те је Министарство и поред добијеног предлога, припремило још четири нова, и презентовало их председници Владе Ани Брнабић” рекао је Ђорђевић и истакао да Влада размишља о мајкама у Србији, жели да им помогне у складу са могућностима наше земље.

 

Министар Ђорђевић, такође је истакао, да Министарство активно ради и на предлогу измене и допуне Закона о запошљавању странаца. Он је навео да је технички проблем око издавања виза и радних дозвола регулисан, и да ће Министарство заједно са Министарством унутрашњих послова убудуће иностраним грађанима издавати боравишне визе и радне дозволе у Србији.

 

„То је и битно и добро за нашу земљу,  јер желимо да привучемо и нове инвеститоре” рекао је министар и додао да истовремено и експертски тим, којим он руководи, ради и на задржавању младих у Србији.