Aa

Aa

Значајно смањење рада „на црно“

Значајно смањење рада „на црно“

Значајно смањење рада „на црно“

Читај ми

У 2021. години извршено је нешто мање од 64.000 инспекцијских надзора, што је за два одсто више у односу на претходну годину, а инспектори за рад су том приликом утврдили 5.261 лице на раду „на црно“, што је за 12 одсто мање у односу на 2020. годину и за чак 60 одсто мање у односу на 2019. годину, изјавила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић. 

 

„Уређење и унапређење законских регулатива у области рада и њихово спровођење је један од приоритета на коме смо значајно радили у претходном периоду, а резултат свега тога и резултат многобројних инспекција је да се сваке године рад на црно значајно смањује, а да се истовремено повећава број инспекцијских надзора“, рекла је Кисић Тепавчевић на представљању новог „Програма за сузбијање сиве економије 2022-2025“.

 

Кисић Тепавчевић је навела да су у последње четири године инспектори рада затекли на раду  ''на црно''  укупно 47.176 лица,  а да је након предузетих мера радни однос засновало преко 30.000 људи. 

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је, према њеним речима, посебну пажњу посветило унапређењу положаја запослених у Инспекторату за рад. У току 2021. године сви инспектори за рад који су имали услове за то унапређени су у самосталне саветнике, а у току је и процес запошљавања нових инспектора за рад. 

„У овом моменту очекујемо да буде примљено више од 40 инспектора и да на тај начин још више ојачамо наш Инспекторат за рад“, истакла је Кисић Тепавчевић. 

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је указала да Министарство свакодневно апелује на послодавце да се понашају друштвено одговорно, да са радно ангажованима лицима закључују уговоре о раду и да подносе јединствене пријаве на обавезно социјално осигурање најкасније пре њиховог ступања на рад, а да истовремено позива сва лица која су ангажована на фактичком раду да то пријаве Инспекторату за рад, јер ће послодавцу бити наложено да са њима заснује радни однос на неодређено време. 

 

Тиме, како је истакла министарка Кисић Тепавчевић, неће бити на добитку само лица која су радила ''на црно'' и послодавци који послују у складу са законом, већ и друштво у целини, јер средства уплаћена у Буџет, кроз порезе и доприносе, омогућавају даљи  развој, напредак и просперитет, обнављање и изградњу школа, вртића, болница, аутопутева и  путева и других инфраструктурних послова, а за добробит свих грађана   Републике Србије.