Aa

Aa

Земље региона у Београду за унапређење положаја Рома и Ромкиња

Земље региона у Београду за унапређење положаја Рома и Ромкиња

Земље региона у Београду за унапређење положаја Рома и Ромкиња

Читај ми

 

Регионална конференција о резултатима Декаде инклузије Рома под називом „Наслеђе, стечено искуство, најбољи примери и шта даље?“, чији је домаћин Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а на којој су присуствовали представници земаља из региона - Македоније, Албаније, Босне и Херцеговине и Словачке и преко 120 представника разних институција и организација, првенствено, ромских, као и бројни партнери Министарства као што су Делегација Европске уније, Мисија Савета Европе, „UNWomen“, Регионални савет за сарадњу, ГИЗ и други одржава се данас у Палати Србија.

 

Конференција ће бити одржана у три панела која ће обухватати следеће теме: недискриминација, правна помоћ и социјална инклузија Рома, положај Ромкиња у друштву и породици (резултати и изазови), образовање и запошљавање као средство превенције маргинализације Рома, становање као важан елемент друштвене инклузије Рома, здравље и здрава породична средина.

 

На почетку конференције присутнима се обратио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић који је рекао да је ова конференција одлична прилика да се сагледају досадашњи резултати када је у питању инклузија Рома као и да се нађу начини за додатно унапређење њихових услова живота.

 

„Поносни смо што у Србији живи много националних мањина и на чињеницу да свима можемо да обезбедимо једнако остваривање њихових права. Верујемо да ћемо бити пример другим земљама како положај Рома, који није био у прошлости на завидном нивоу, може да се унапреди на брз начин. Као друштво ћемо напредовати оног тренутка када не будемо причали о положају Рома као о проблему, већ када се они буду осећали као грађани Србије једнаких права, равноправни у образовању и послу“, истакао је Ђорђевић.

 

Како је министар навео, један од приоритета Владе Србије, од 2014. године јесте остваривање боље инклузије Рома и тиме ће наставити активно да се бави и у наредном периоду.

 

„Министарство, које водим, било је предлагач за доношење Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња за период 2016 - 2025, као и Акционог плана за њену примену за 2017. и 2018. годину, коју је Република Србија донела по узору на Европски оквир за инклузију Рома 2011-2020. Поред четири поглавља - образовања, становања, запошљавања и здравља, Стратегија у Републици Србији препознаје и компоненту социјалне заштите“, рекао је Ђорђевић.

 

Министар је захвалио свим партнерима на подршци у решавању овог питања и додао да је за унапређење положаја Рома неопходна и њихова помоћ, јер они најбоље могу да представе проблеме са којим се сусрећу, али и да предложе начине за њихово решавање. Како каже, само заједничким радом и разменом искустава обезбедиће се боља инклузија Рома у друштво, што и јесте циљ Владе Републике Србије.

 

У уводном делу конференције присуствовали су потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић, шеф Мисије ОЕБС-а у Републици Србији Њ. Е. Амбасадор Андреа Орицио, вођа тима Програма интеграције Рома 2020 Савета за регионалну сарадњу Орхан Усеин, министар без портфеља, НРЦП у Влади Републике Северне Македоније Музафер Бајрам, шеф Мисије Савета Европе у Републици Србији Тобиас Флесенкемпер, представник УН у Републици Србији Ханс Фридрих Шодер, председник Националног савета ромске националне мањине у Републици Србији Далибор Накић.