Aa

Aa

Због рада на црно послодавци платили више од 60 милиона

Због рада на црно послодавци платили више од 60 милиона

Читај ми

БЕОГРАД - У првом кварталу ове године инспектори рада затекли су 4.793 радника на црно од којих је, после предузетих мера инспектора, с послодавцем 3.728 засновало радни однос, односно око 80 одсто.

Како је, приликом обиласка градилишта Шопинг центра Рајићева у Београду изјавио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, послодавци су кажњени новчаним казнама у укупном износу од 62 милиона динара, а на основу издатих прекршајних налога у републички буџет уплаћено је око 7,5 милиона динара.

“Прошле године на основу решења инспектора рада, за целу годину запослено је 12.251 једна особа која је откривена да ради на црно. Сигурни смо да ће ова година бити још боља, иако је према резултатима прошла била најбоља у историји инспекције рада”, рекао је Вулин.

Он је додао да је инспекција од 1. јануара до 31. марта открила 222 нерегистрована привредна субјекта, од којих је 117 одмах регистровано, 98 прекинуло рад и покренуло поступак уписа у регистар, а седам изјавило да не жели да се региструје и прекинуло даљи рад.

“Један од наших приоритета биће наставак борбе против рада на црно, али не и мањи приоритет биће да појачано водимо рачуна о безбедности , заштити и здрављу наших радника”, рекао је Вулин.

Када је реч о безбедности на раду, Вулин је захвалио представницима компаније “Астхром интернатионал”, која изводи радове на Шопинг центру Рајићева, јер су, како је истакао, изванредан пример како би инвеститор и сви заједно требало да се понашамо према радницима.

“То је предузеће у којем се води рачуна о безбедности и заштити на раду, у којем је радник пријављен, заштићен и у којем зна које су његове обавезе и како се води рачуна о његовим правима. То је пример добре праксе и желели бисмо да свим послодавцима укажемо на такве примере и да се сви потрудимо да више личимо на наше пријатеље из 'Асхтром интернатионала'”, рекао је Вулин.

Министар је додао да се величина пројекта на којем ради израелска компанија не мери само новцем, већ и односом према људима који ту раде.

“За мене као министра рада увек су две ствари од пресудне важности - безбедност и заштита радника, али и поштовање законских регулатива и прописа”, истакао је Вулин.

Директор компаније АБД д.о.о. Цахи Бонех, приликом обиласка радова са министром Вулином и инспекторима рада, рекао је да радови брзо напредују и да би шопинг центар требало да буде отворен, како је и планирано, у септембру 2017.

“Тренутно је на радовима ангажовано између 150 и 200 радника, али њихов број ће се значајно повећати када будемо ушли у фазу завршних радова”, рекао је Бонех.

Према његовим речима безбедност радника је један од најзначајнијих приоритета израелске компаније која, како је нагласио, континуирано настоји да примени све превентивне мере како би обезбедила безбедност и здравље радника на пројекту.

“Веома смо поносни и задоволљни јер су надлежне инстутиције препознале наше напоре и пројекат у Рајићевој издвојили као пример добре праксе у области безбедности и здравља на раду”, рекао је Бонех.

Шопинг центар Рајићева и будући хотел, који се налазе на углу Кнез Михаилове улице, Рајићеве и Васине, представља израелску инвестицију вредну око 80 милиона евра и имаће површину од око 58.000 квадратних метара.

Како је планирано, испод хотела и тржног центра налазиће се подземни паркинг на три нивоа са око 500 јавних паркинг места.

Шопинг центар имаће шест спратова за изнајмљивање са више од 80 локала, који би требало да запосле око 400 радника, док би после отварања хотела ту могло да се отвори још око 400 радних места.