Aa

Aa

Завршена обука „Укључивање дијаспоре у друштвени развој Србије“

Завршена обука „Укључивање дијаспоре у друштвени развој Србије“

Завршена обука „Укључивање дијаспоре у друштвени развој Србије“

Читај ми

Поводом завршетка обуке ,,Укључивање дијаспоре у друштвени развој Србије'', која је реализована кроз Глобални програм „Миграције и дијаспора“ (PMD) в.д. помоћника министра у Сектору за рад и запошљавање у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, проф. др Сандра Грујичић истакла је да је ова врста обуке од изузетног значаја за све државне институције, јер последњи подаци говоре да између 4,5 и 5 милиона наших људи живи ван Србије. 

 

Како је навела, миграције представљају велики изазов савременог доба. У свету је 2019. евидентирано 272 милиона међународних миграната што представља 3,5 одсто светске популације, а од овог броја, око 62 одсто су чинили економски мигранти.

 

Према њеним речима, Република Србија је спремна по питању свих изазова када су у питању економске миграције јер је Влада усвојила Стратегију о економским миграцијама  за период 2021 – 2027. године у фебруару 2020. године, а у септембру 2021. је усвојен и Акциони план за период 2021-2023. 


„Општи циљ Стратегије је да се успори одлазак наших грађана у иностранство и да се успостави јака веза са дијаспором, али и да се јачају капацитети привлачења високостручних и високообразованих кадрова из иностранства, а посебно из дијаспоре“, изјавила је проф. др Грујичић и захвалила партнерима, посебно GIZ-u, који је подржао израду Стратегије и Акционог плана.

 

Обука ,,Укључивање дијаспоре у друштвени развој Србије'' реализована је у циљу јачања капацитета партнерских државних институција које у фокусу имају ангажовање дијаспоре и њен допринос различитим сегментима развоја Србије.

 

Програм спроводи Немачка организација за међународну сарадњу (GIZ), у партнерству са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Националном службом за запошљавање, као и у блиској сарадњи са другим националним институцијама.

 

Конкретна обука је представила савремене трендове и примере добре праксе који се спроводе у свету и подразумевају активан приступ дијаспоре у областима развоја културе и економије, као и улагања у омладинске и родне области. Поред тога, учесници су анализирали утицај, укљученост и потенцијал ангажовања дијаспоре у Србији. 

 

Пројектна менаџерка на програму ,,Миграције и дијаспора'' и представница Немачке организације за међународну сарадњу GIZ. Јована Стаменковић изјавила је да је циљ обуке да се у Србији створе услови како би се позитивни ефекти регуларних миграција и укључивање дијаспоре користили у већој мери за одрживи развој Републике Србије. 

 

„Програм на располагању има и инструменте који су усмерени ка већем укључивању дијаспоре у друштвени развој Србије попут подршке повратницима који би дошли у Србију ради дугорочног запошљавања, такође и краткорочног боравка са циљем преноса стручних знања у земљу порекла. Обука је понудила академске, политичке и практичне концепте који су релевантни за развојну улогу дијаспоре у Србији“, изјавила је Стаменковић. 

 

Глобални програм „Миграције и дијаспора“ се спроводи у 22 земље широм света, између осталих у Србији и финансиран је од стране Немачког савезног министарства за економску сарадњу и развој (BMZ). Програм настоји да оснажи капацитете у домену управљања миграцијама, са циљем да допринесе остварењу развојних циљева Глобалног договора о миграцијама (GCM). Јачање капацитета се спроводи кроз обуке из области миграција, али и других вештина, које реализује конзорцијум организација: GOPA – Друштво за организацију, планирање и обуку, ICMPD – Међународни центар за развој политике миграција и Консултантска група за политику и управљање (PMCG). 

 

Фокус Програма је на регуларним миграцијама, а од инструмената на располагању су јачање институционалних капацитета у сегменту креирања и спровођења политика из области миграција на националном и локалном нивоу. 2016. године, формиран је и центар ДИМАК – немачки информативни центар за миграције, стручно образовање и каријеру, при Националној служби за запошљавање. Центар ДИМАК обезбеђује бесплатно саветовање и информисање потенцијалних миграната који планирају да оду у Немачку или се враћају у Републику Србију.