Aa

Aa

Законским изменама помоћи деци ометеној у развоју

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

Законским изменама помоћи деци ометеној у развоју

Читај ми

НОВИ САД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Александар Вулин изјавио је данас да се изменама Закона о финансијској подршци породицама са децом, може помоћи деци са сметњама у развоју и њиховим родуитељима, пре свега у поступку процене потреба који се, како је рекао, разликује од једне до друге локалне самоуправе.

Вулин је, током посете "Малој школи за родитеље", која се ове године одржава у Хотелу "Дунав" у Сремским Карловцима, а чији је организатор Савез МНРО (ментално недовољно развијених особа) Србије, уз подршку ресорног министарства, рекао да је неприхватљиво и немогуће да једна те иста комисија за два иста оштећења даје различите процене потреба.

"Деца која су ометена у развоју нису невидљива, иако се наше друштво често понаша као да јесу, на нама је да учинимо све да услови живота тој деци и њиховим родитељима буду бар мало цивилизованији и бољи", рекао је Вулин, истакавши да ће министарство у наредном периоду вршити одређени притисак на локалне самоуправе да се уједначи ниво заштите те деце.

По његовим речима основне услуге, које су неопходни минимум заштите деце ометене у развоју, морају да постоје на читавој територији Републике Србије, али, како је нагласио, на жалост у пракси је ситуација "изузетно шаролика" па постоје неке локалне самоуправе које су то јако добро урадиле, али постоје и оне које су томе придале малу или никакву пажњу.

"Нисам ја дошао да обећам нешто што није могуће или да кажем да ће министарство завршити све оно што у буџету не постоји, али да можемо другачије да се организујемо, да обезбедимо потпун систем правичности, е то можемо да урадимо", рекао је Вулин нагласивши да обећава да ће процене потреба бити уједначене, јер "нас то не кошта ништа и то је само ствар одговарајућег понашања".

Он је казао да се доноси Закон о волонтирању и низ других закона којима се може помоћи родитељима деце ометене у развоју, истакавши да није логично да неко заврши дефектолошки факултет, а да никада, током свог рада, није радио са дететом са посебним потребама.

"Није логично ни да сви они који се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање, који својим професијама могу да помогну или тој деци или њиховим родитељима, никада не буду позвани да то ураде иако примају надокнаду за случај незапослености", казао је Вулин додајући да постоје конкретни начини и механизми који се могу применити у циљу пружања помоћи тој деци и њиховим родитељима.

Вулин је током поменуте посете разговарао са родитељима деце ометене у развоју, а како је рекао ти родитељи су му казали да не траже никакав посебан статус, већ само да се призна да они имају проблеме који други немају. Родитељи деце ометене у развоју, по Вулиновим речима, кажу да ће сами зарадити за себе и своју децу, али траже могућност да негде безбедно и сигурно могу да оставе своје дете, које не може да иде баш једноставно у вртић или у школу.

Секретар републичког савеза за особе са интелектуалним сметњама Светлана Влаховић рекла је да програм "Мала школа за родитеље" траје већ 33 године и да је главни циљ програма да се родитељима дају информације које ће им помоћи да се суоче са проблемом да имају дете са сметњама у развоју, а онда и да им се дају савети како даље да преброде све препреке на које ће наилазити.

"Боравак макар и од неколико дана у овом програму сваком родитељу и детету много значи не само због стручне подршке психолога и других стручњака, већ пре свега због размене емоција и искустава са другим родитељима", појаснила је Влаховићева, додајући да овогодишња "Мала школа за родитеље" траје пет дана и да у њеном раду учествује 20 родитеља и исто толико деце.