Aa

Aa

Заједнички рад државе и НВО у спречавању насиља над децом

Заједнички рад државе и НВО у спречавању насиља над децом

Читај ми

БЕОГРАД - У спречавању насиља над децом, као једном од кључних проблема у Србији, потребан је заједнички рад државе и невладиног сектора, закључено је данас на округлом столу "Унапређење система заштите деце од насиља", одржаном у Палати Србије.

"Насиље над децом је, нажалост, појава која и даље постоји у нашем друштву", рекао је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић истичући да су за смањење насиља најважнији превенција и едукација целог друштва како би се оно препознало и реаговало на прави начин.

Иванишевић је навео да ће се у сарадњи са колегама из других министарстава настојати да се створе правни механизми за сузбијање насиља. "У току 2015. године ћемо, у сарадњи са министарставима здравља, просвете и спорта и омладине, направити нову стратегију која за циљ има имплементирање позитивних искустава и позитивних трендова у смањивању и искорењивању насиља над децом", рекао је Иванишевић.

Државни секретар Министарства правде Радомир Илић говорио је о положају деце из угла кривичног поступка, без обзира да ли је дете жртва или осумњичени и нагласио да је најважнија специјализација како полиције, тако и јавних тужилаца за поступање у тим случајевима. "Веома је важан начин на који ће полицијска патрола, након пријаве насиља, реаговати, да ли ће само написати извештај и констатовати кривичну пријаву или ће на лицу места бити у могућности да помогне жртви насилља", рекао је он и додао да је, поред специјализације, важна и сарадња полиције и јавних тужилаца како са осталим државним органима, тако и са представницима невладиног сектора.

Према речима директора канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији Мишела Сен Лоа, насиље је проблем који се не тиче само једног сектора, већ многих области попут здравства, заштите, образовања...

Како је навео, од скупа се очекују закључци који ће послужити за израду будуће стратегије за спречавање насиља над децом.